Avui fa 50 anys que la millor banda de la història van publicar el seu últim disc com a formació de quartet. El 26 de setembre de 1969 al Regne Unit i l’1 d’octubre als EUA van suposar el final de la producció discogràfica dels Beatles (descartant la posterior publicació de ‘Let It Be’ el 1970, que havia estat gravat molt abans però).

‘Abbey Road’ ha estat considerat com un dels discs més treballats i complets dels Beatles, i tot i que per aquell moment ja no es sostenien com banda, van aconseguir tirar endavant un dels àlbums més brillants i influents de la història de la música.

Amb grans èxits intergeneracionals com “Here Comes The Sun” o “Come Together”, ‘Abbey Road’ va marcar el final d’una època, d’una llegenda musical. L’última cançó del disc, sense poder-ho saber del cert, “The End”, és un comiat d’en John, en Paul, en George i en Ringo.

- Publicitat -

El nom del disc prové, justament, del carrer on es trobava l’estudi on es va gravar aquest disc i quasi tota les resta de discografia dels Beatles. Abbey Road és un carrer del nord de Londres on actualment hi trobem els Abbey Road Studios (estudis que van acollir aquest nom després de la publicació del disc), i és també el carrer de la mítica fotografia que serveix de portada del disc.

El disc va estar produït i orquestrat per George Martin, amb Geoff Emerick com a enginyer de gravació. Una de les curiositats d’aquest disc és la presència d’un medley al llarg de tota la cara B, una peça de més de 16 minuts que enllaçava una cançó amb l’altra.

Tot i que avui ‘Abbey Road’ ha esdevingut un dels discs més icònics del rock gràcies al seu títol i la seva portada, en un inici no anava a ser així. Al principi, el disc s’anava a anomenar ‘Everest’ -en honor a la marca de tabac que fumava Geoff Emercik- i s’havia preparat una expedició fotogràfica a l’Everest per il·lustrar la portada de l’àlbum.

L’any 2003, ‘Abbey Road’ va ocupar la 14a posició de la llista de la Rolling Stone dels 500 millors àlbums de la història. També ha estat condecorat amb el reconeixement del disc de diamant, com altres 5 discs de la banda.