Ja hi som. Sí, si som al juliol, som en plena època de festivals. Qui diu molts festivals? Són les setmanes amb major oferta de festivals de tot l’estiu. N’hi ha per triar i remenar. Consolidats, emergents, trencadors, clàssics i de tots els estils possibles. Cruïlla, Vida, Peralada, Rock Fest, Vi Jazz, Música Antiga dels Pirineus, Canet Rock, Porta Ferrada, BBF, Jardins de Pedralbes, Cap Roig i molts altres que se m’escapen.

Tots ja han començat o acabat, tant li fa mentre s’hagin pogut celebrar en tota normalitat i amb una bona entrada. Però aquesta és la cara amable d’aquest estiu, altres festivals s’han quedat a les portes de celebrar-se i els seus cartells es poden veure com fantasmes que divaguen per les xarxes i les ciutats amb la il·lusió que algun dia es materialitzin.

A les 12 del migdia del dissabte passat havien d’obrir les portes del Reggeaton Barcelona Summer Edition, un festival que havia programat més de 12 hores de música amb un cartell encapçalat per Nicky Jam y Lunay. I cal parlar en passat perquè aquest festival, de moment, ha quedat posposat després de tres ubicacions fallides. El primer lloc que es va anunciar van ser les instal·lacions de l’Skate Àgora de Badalona, al front marítim. L’equipament, però, no tenia llicència per acollir aquest tipus d’esdeveniments. Després es va voler traslladar a la platja, però l’organització es va trobar amb la negativa de la Direcció General de Costes. Aquest dimecres l’organització va anunciar l’espai que teòricament s’havia d’ubicar, al Turó d’en Caritg que finalment tampoc ha comptat amb el vistiplau dels tècnics municipals.
Els organitzadors del festival acusen l’Ajuntament de “prevaricació” al ser “l’únic esdeveniment que han paralitzat”, però la mateixa organització ha venut fum fins a última hora a les gairebé 10.000 entrades que van comprar l’entrada. Finalment, la direcció del festival va comunicar que durant aquesta setmana anunciaria la nova data i ubicació. Avui dia l’organització del festival ha obert una pàgina web per gestionar les reclamacions del festival i el pòster que anuncia el no-festival del 6 de juny encara llueix de portada del perfil de Facebook.

- Publicitat -

Un altre fantasma que ens ha deixat aquest estiu esbojarrat és el Doctor Music Festival, el somniat retorn del llegendari festival que després de 3 anys de preparació i grans expectatives s’ha desfet a causa del canvi d’ubicació. L’edició va haver de canviar de lloc a última hora i pels nostàlgics que van viure aquell festival a les idíl·liques Valls d’Àneu va perdre l’encant del festival que va derrapar a Montmeló i va començar a provocar greus problemes a l’organització. El gran nombre de devolucions d’entrades a causa del canvi d’ubicació va provocar que l’organització es veiés obligada a cancel·lar el festival.

I l’última víctima ens arriba des de Bèlgica on el Vestville Festival s’ha convertit en el fantasma modern del Fyre Festival, una superproducció de luxe que s’havia de celebrar en una illa paradisíaca i que finalment va ser un fracàs. El Vestville s’ha cancel·lat el dia que havia de començar, amb molts dels assistents rebent la notícia a les portes del festival. La falta de seguretat i un cas presumptament de frau han sigut els causants d’aquesta anul·lació. En el no-res han quedat tots aquells espais VIP que prometien amb serveis d’habitacions que complementaven un cartellàs format per Cardi B, Future, A$AP Rocky, Migos, Nicky Jam o Trey Songz, entre d’altres.