Cala Vento portaven anys demostrant que eren una de les noves promeses de l’indie nacional, però hem hagut d’esperar a tenir entre nosaltres el seu tercer disc d’estudi per, definitivament, afirmar que ja són un dels grans del panorama. 

“Balanceo” és el disc més complet del duo empordanès, en part, gràcies al canvi de producció que hi trobem darrere. Amb la discogràfica BCore Disc han tret dos àlbums, però això ha canviat amb ‘Balanceo’. Aquest disc ha estat autoeditat: gestat, gravat i produït totalment a càrrec de l’Aleix i el Joan. I amb aquest canvi s’hi poden apreciar nous matisos i sonoritats en el conjunt de cançons: la implementació de nous instruments de vent o una gravació independent per pistes instrumentals. 

Així doncs, “Balanceo” és Cala Vento en la seva màxima expressió, tant musical com lírica. L’essència que caracteritzava a la banda, les lletres senzilles però directes, els riffs de guitarra potents i icònics o les línies impossibles de bateria hi són presents. A tot això cal afegir-hi un component líric més polititzat que en anteriors treballs, lletres que parlen sobre la realitat del nostre país o del que ens caracteritza com a societat, sense entrar, en cap moment, en un estil reivindicatiu més ‘clàssic’. 

- Publicitat -

I, per sort, entre tot això hi trobem grans cançons que ja s’han convertit en himnes per als fans de la banda, com ha quedat demostrat en els concerts de presentació del disc. Temes com ‘La comunidad, ‘Gente como tú’ o ‘Todo’ ja s’han fet un lloc entre els greatest hits del grup. Per altra banda, ‘Balanceo’ inclou cançons com ‘Fin de ciclo’ o ‘La importancia de jugar al baloncesto’, que mostren la faceta més tendra  i emocional del grup, una zona gairebé inexplorada fins ara per part dels catalans. 

“Balanceo” és un disc de consolidació, és un disc amb què Cala Vento ha acabat de reafirmar el seu paper dins el context musical del nostre país. “Balanceo” és un disc de maduresa lírica, amb missatges més profunds i recursos lírics més complexes, i de maduresa musical, amb una clara millora de la producció de les cançons. “Balanceo” és un disc d’homenatge al seu llegat i a tot el que aquests últims anys han suposat pel grup. Però, sobretot, “Balanceo” és un disc construït amb l’ànima de Cala Vento, dedicat especialment a tots i cadascun dels seus seguidors. 

EL MILLOR:

L’essència del grup, present al 100% en aquest disc i en la seva màxima expressió

La potència d’algunes cançons, ja considerades himnes

La tendresa d’algunes altres, amb moments de llàgrima inclosos

Sens dubte, ‘La comunidad’ i ‘Fin de ciclo’

EL PITJOR:

La diferència entre algunes cançons, amb uns punts més baixos a ‘Remedio contra la soledad’

NOTA: 10