No fa ni un mes que es va publicar ‘Termomix’ (Microscopi, 2024) i els Pelat i Pelut ja la van fer tremolar ahir a Vic. La banda d’Osona ha tingut suficient capacitat de convocatòria per a omplir la sala petita de l’Atlàntida de la manera que no ens té acostumats: a peu dret, sense butaca i amb servei de bar.

La cita ja feia temps que la tenien reservada al calendari i no van decebre ningú. Pràcticament deu minuts més tard de l’hora prevista la banda encapçalada per Xavier Abril va arrencar l’espectacle amb la proposta que obre el disc: “Fem la Morsa”. La sala va embogir, i a aquesta la van seguir altres èxits del disc com “Em Flipa”, però també altres del seu darrer treball com l’homònima “Flor al cul” o el single “Em peta”.

Amb una secció de vents i de percussió excel·lents (on sobretot els primers es veia que s’ho estaven passant d’allò més bé amb els gestos que feien en tot moment com si en algun moment fos una classe d’aqua gym), la banda va seguir la nit dedicant-la a totes les mares amb la cançó “La mama”: “És per això que estem tots vuit aquí a dalt, gràcies a totes”, deia Xavier Abril en una de les poques ocasions en les que va dirigir-se al públic. Quan ho feia ho deia clarament emocionat: “És un immens plaer que estigueu aquí. No ens hauríem pogut imaginar poder omplir la sala”.

- Publicitat -

“Sr.Planeta”, “Ennuvolat”, “Cuidadito”, “Germana estiu”, o també un popurri de rumba van ser algunes que Pelat i Pelut va tocar durant la nit on també hi va haver temps per interpretar “Pumtxikitum”, una de les dues col·laboracions que trobem en el seu primer disc “Flor al Cul” (Microscopi, 2021) juntament amb CapiNàs que els van acompanyar a l’escenari.

Un dels moments més emotius va ser quan es va interpretar “Camina lluny”, dedicada precisament al Pelut de la banda: “Anem a fer una cançó molt personal en el meu cas perquè la gent que coneix Pelat i Pelut sap que això va néixer d’un Pelat i d’un Pelut. Doncs bé, fa poc el Pelut original va anar a viure a Mallorca i arran d’això vam escriure aquesta.” Deia Xavier Abril on just després va baixar de l’escenari i es va fondre amb una abraçada amb el Pelut original, Jacint Torrents, que evidentment no podia faltar tampoc a la cita que els seus companys feien a Vic.

Pelat i Pelut, uns artistes en majúscules que van més enllà de la rumba catalana que tot i dominar perfectament l’estil s’atreveixen en buscar noves sonoritats. Des del bolero a la bachata passant pels ritmes més electrònics. Sonoritats que es van deixar escoltar ahir en tot moment en un concert que va durar poc més d’una hora i que per a molts dels assistents es va fer curt. Potser massa confeti però van poder celebrar, per fi, la presentació del disc i on van convertir l’Atlàntida de Vic en una festa absoluta que va tremolar a ritme de la seva particular Termomix.