Avui és el dia 8 de març, el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Per aquest motiu, l’equip femení de PrimeraFila et porta un recull de 10 artistes feministes nacionals i algunes de les seves cançons més reivindicatives de la lluita.

En el món musical d’avui en dia, les dones tenen un paper mínim comparat amb la quantitat d’homes que pugen als escenaris de concerts i festivals. Des d’aquest portal volem reclamar la igualtat de participació entre gèneres a aquests concerts i demanar un canvi cap a un futur feminista.

Les 10 artistes escollides són totes dones del nostre país i que creiem que haurien de tenir més reconeixement en el panorama musical actual.

- Publicitat -

El primer grup no podria ser un altre que Roba Estesa. La banda tarragonina descriu el seu estil com a “folk calentó” i són unes de les referents de la lluita feminista en la música catalana. Les Criades és una cançó inclosa en el seu àlbum “Descalces”, publicat el 2016.

A continuació, us presentem a La Otra, una cantautora i activista madrilenya que crida a la igualtat de gènere i desemmascara les conductes masclistes. La seva cançó titulada com el seu nom artístic és un clar exemple d’aquestes idees.

També tenim a Tribade, un trio femení de rap combatiu format a Barcelona. El grup s’entrega a la música i s’empoderen per denunciar a través de les seves lletres, sovint en contra dels privilegis masculins. Un exemple seria la seva cançó feminista Mujeres.

Seguidament, trobem a Pupil·les, un grup de música rap valencià format per dues cantants i un dj. Les seves lletres critiquen els estereotips i tenen missatges feministes molt directes. Entre els seus temes podem trobar Estima’t, una cançó que reivindica l’amor propi.

El cinquè grup escollit és El Diluvi, una banda de folk valenciana que tenen com a veu principal a Flora Sempere. La seva cançó I tu, sols tu és un homenatge al poema Divisa de Maria Mercè Marçal, un clar himne de la lluita de les dones al llarg de la història.

A continuació, us portem a Tremenda Jauría, un col·lectiu de música urbana de Madrid que fusiona estils com el reggaeton i la cúmbia. Entre el seu repertori s’hi troben moltes cançons amb caràcter feminista; nosaltres volem destacar Tu no eres mi papi, un tema que dona veu a les dones valentes i denuncia les actituds masclistes.

Seguidament, tenim a Mafalda, una banda valenciana que fusiona estils com el hardcore i el ska. El grup compta amb dues cantants que, amb les seves veus, denuncien la desigualtat i els estereotips imposats per la societat. La seva cançó Absurdas, pero necesarias és un tema que critica aquestes conductes i crida a la lluita feminista.

La vuitè conjunt que volem destacar és Iseo & Dodosound, un duet de Navarra format per una cantant i un dj que mesclen ritmes i textures per crear un nou estil. La seva cançó Flower of the desert és un tema tranquil i preciós que tracta de la llibertat de la dona oprimida en aquest món.

També tenim a Tesa, una rapera valenciana que amb les seves rimes reivindica el feminisme. La seva cançó Dones és una col·laboració amb altres artistes dones i aconsegueix mostrar el missatge de la lluita per la igualtat a la perfecció.

Per últim, però no menys important, trobem a JazzWoman, una cantant de rap de València que forma part del grup Machete en Boca i Periferia Norte. El seu tema Llámame és una clara denuncia cap a les agressions masclistes i les conductes desigualitàries.