Avui fa 25 anys (13 de febrer del 1999) que Carles Sabater va morir a causa d’un infart de miocardi. Va ser a Vilafranca del Penedès després de fer un concert amb Sau, en el que celebraven el dotzè aniversari de la banda i on alguns testimonis i amics del cantant diuen “que ho va donar tot” en aquell concert.

El cantant i actor barceloní va deixar commocionada la societat catalana fins al punt que el seu funeral va ser multitudinari amb una gran representació del món de la cultura del moment. A més, el 27 d’abril del mateix any es va organitzar un concert homenatge al Palau Sant Jordi de Barcelona que va acollir més de 20.000 assistents. Entre els artistes que van trepitjar l’escenari hi havia amics i companys d’en Carles, però també artistes de la primera línia de l’època com Gerard Quintana, Lluís Llach, o el company de Sau, Pep Sala, entre d’altres.


“SAU HA MORT”

- Publicitat -

“Sau va morir divendres, però Carles Sabater no morirà mai”. Deia el mateix Pep Sala dies després de la notícia que va marcar un punt d’inflexió, no només en la vida del membre de Sau, sinó també de la música i la cultura catalana.

El 1999, Sabater i Sala s’havien proposat el retorn de Sau als escenaris després d’una aturada d’un parell d’anys. Aquell any s’havien programat una gira de 30 concerts que havia d’acabar a finals d’octubre del mateix any, però la mort del cantant va avançar la data de finalització.

Sau va arrencar el 1986 i un any després ja van publicar el seu primer disc d’estudi “No puc deixar de fumar” (Picap, 1987) on hi havia propostes com ‘Sense estil’, ‘Viure sense tu’ o ‘Deprimit’. Va ser amb la publicació del tercer disc “Quina nit” (Picap, 1990) amb el que es van consolidar a l’escena catalana. Aquest recollia el seu gran èxit, i el que s’ha convertit en un himne, ‘Boig per tu’.


CARLES SABATER UN PERSONATGE POLIFACÈTIC

Carles Sabater va néixer a Barcelona el 21 de setembre de 1962. Amb 18 anys ja va entrar a l’Institut del Teatre. Va participar en alguna obra de teatre, com ‘Romeu i Julieta’, sota la direcció de Joan Ollé, o també ‘L’auca del Senyor Esteve’ el 1985.

Durant molts anys també va combinar l’etapa musical amb la interpretació i va participar en diferents sèries a TV3 com ‘Sitges’ o ‘Arnau’ tot i que també va formar part de l’elenc d’actors l’espectacle ‘Pirates’, produït per Dagoll Dagom el 1997, o ‘Company’ de Calixto Bieito.


UNA CANÇÓ, UN LLIBRE I UNA PEL·LÍCULA

Recentment, Sau ha publicat una cançó “Nous poemes i velles promeses”, recitada per Pep Sala i dedicada especialment al seu company. Es tracta d’una balada que té la sonoritat que caracteritza la banda amb moltes referències a anteriors cançons de Sau. El mateix títol de fet fa referència a una de les seves cançons més populars: ‘Poemes i promeses’.

Una de les altres propostes que recorden Carles Sabater és el llibre que Pep Blay publicarà en les pròximes setmanes: “Cor trencat. Mort i vida de Carles Sabater” (editorial Folch & Folch). De fet, el mateix Blay era un amic personal del cantant i tenia una mena “de deute pendent amb ell”.

En aquestes pàgines l’autor ha volgut explicar com era i com va viure Sabater per, amb tot, plegat entendre què el va portar a morir en aquella situació.

I una de les darreres novetats que també s’ha sentit a parlar és que la història de la mítica banda del rock català. Sau tindrà una pel·lícula que portarà per títol “Els de Sau” i serà dirigit per Elisabet Terri. Sota la producció de Imminent Produccions i Arlong Productions, narrarà la trajectòria de la banda des dels seus inicis fins a la mort de Sabater. Un Sabater que estarà encarnat per l’actor osonenc Guim Puig.