Després de 28 anys sent l’altaveu d’artistes i bandes emergents, l’Heliogàbal s’ha consolidat com un dels locals de referència de l’escena musical nacional. Per aquest petitíssim —ara, ja no tant— bar musical situat al barri de Gràcia de Barcelona hi han passat artistes que, poc temps més tard, han acabat omplint sales amb centenars i centenars de persones.

Ara, l’organització ha fet un pas més i ha ampliat el local amb una altra barra i, el que és més important, un nou escenari. I és que, abans de la reforma, els músics tocaven en un minúscul racó del local, envoltats de tots els assistents, que feina tenien per cabre-hi. Al nou espai, s’hi ha instal·lat una petita plataforma que dona més espai als artistes, i també al públic. Això sí, tot i l’ampliació, l’essència de l’Heliogàbal continua sent el petit format, tant pels noms que comencen a sonar com per a artistes més consolidats.

Les actuacions de la nit

És el cas de Julieta o La Ludwig Band, que ahir van actuar en l’acte inaugural del nou “Helio”. La cantant barcelonina, que precisament va fer un dels seus primers bolos en aquest local, va fer sold out a la sala Paral·lel 62 fa només un parell de setmanes. Amb només 22 anys, la seva carrera s’ha enlairat a una gran velocitat, i ja és una promesa de la urbana i l’electrònica catalana. Ahir va tornar a casa, com va dir ella, per interpretar els seus temes més exitosos, des del seu primer àlbum, “Juji”, passant per “Ni llum ni lluna”, fins “CARI”, la primera part del seu proper disc. Precisament demà, en publicarà la segona part. I no podia faltar la participació de la mallorquina Maria Hein per cantar ‘CLUB’.

- Publicitat -

D’altra banda, el grup empordanès La Ludwig Band va omplir la sala amb el seu rock/folk i les lletres divertides dels seus temes. Malgrat assegurar que feia sis mesos que no tocaven en directe i alguna confusió en algun tema —resolta amb total naturalitat i molt d’humor—, van oferir un show fantàstic. Van tocar clàssics com ‘El fill del rei’ o ‘S’ha mort l’home més vell d’Espolla’ i també van presentar el seu últim senzill, ‘El meu amor se n’ha anat de vacances’. Aquest tema formarà part del seu proper àlbum, que sortirà a la tardor i estarà produït pel segell Ceràmiques Guzmán.

Entrevista amb Xavi Bruguera, programador de l’Heliogàbal

Abans de la presentació i les actuacions vam poder parlar amb en Xavi Bruguera, programador de l’Heliogàbal, sobre la nova etapa del local. Ell creu que la sala ha guanyat popularitat gràcies a l’equip actual, que és jove i connecta amb l’escena musical del moment. Però, tot i que ara hi hagi més afluència de gent, la idea d’ampliar el local ja hi era des de feia temps. “L’escenari nou és un desig que ja fa molts anys que es persegueix. Ara s’ha pogut fer possible i estem molt orgullosos de viure aquest moment. Que ens hagi tocat a nosaltres és un premi”.

L’espai s’amplia, però l’essència continuarà sent la mateixa. “Podrem vendre unes 135 entrades, la qual cosa significa que continuarem sent petit format. Això no implica que grups més consolidats o que puguin moure més gent no vulguin venir. Continuarem amb la mateixa essència de sempre: fer grups que comencen, que volen donar-se a conèixer amb els seus primers concerts, però alhora que també vinguin grups més consolidats per viure aquesta experiència de proximitat que té tocar a l’Helio”.

L’Heliogàbal no es limita només als concerts, sinó que també ofereix altres propostes. “Nosaltres ens volem focalitzar al màxim en la música, que és en el que hi tenim traça. De tant en tant intentem tocar altres pals: encara fem listening partys, comedys, pòdcasts, vermuts… Intentem aportar idees diferents que sobresurtin de la programació regular”.

I sobre aquesta nova etapa, en Xavi diu que l’encaren amb molta il·lusió. “Nosaltres això ho veiem com una oportunitat única que volem aprofitar, que volem esprémer i que volem gaudir molt. I ja ho estem vivint. Ara fa un un mes que fem proves pilot. Avui fem la inauguració institucional, però la sala ja està en funcionament i és una joia viure-ho de tant a prop”.

El futur de la sala

Amb gairebé trenta anys al darrere, l’Heliogàbal és més viu que mai. Amb l’ampliació del local, continuarà oferint les mateixes propostes emergents de gran qualitat, però amb molta més comoditat. I després d’haver superat una pandèmia i totes les dificultats que comporta formar part del sector cultural, sembla que continuarà en actiu durant una pila d’anys més.