Els doctors de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, responsables de l’estudi observacional del concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi organitzat pels Festivals per la Cultura Segura, Boris Revollo, Josep Maria Llibre i Bonaventura Clotet, han informat que dels 4.592 assistents al concert que van atorgar el consentiment per permetre l’anàlisi dels diagnòstics per COVID-19, s’han diagnosticat 6 persones positives en un període de 14 dies posteriors al concert. Els 6 casos han cursat amb una clínica lleu o asimptomàtica, en cap cas s’ha requerit ingrés hospitalari i no s’ha observat transmissió secundària a altres contactes. En almenys 4 d’aquests 6 casos l’enquesta epidemiològica completa que es va realitzar per part dels equips mèdics de la Fundació suggereix que l’exposició a la font de la infecció va tenir lloc fora del concert.

Després d’analitzar les dades en col·laboració amb el servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, els responsables de l’estudi han conclòs que amb l’anàlisi de dades a 14 d’abril de 2021 els casos detectats suposen una incidència acumulada a 14 dies de 130’7 casos/100.000 habitants, mentre que la incidència acumulada de la població de la ciutat de Barcelona en el mateix grup d’edat i mateixa data va ser de 259.5 casos/100.000 habitants.

Segons els investigadors, la incidència acumulada en els assistents al concert en els 14 dies posteriors a l’esdeveniment no suggereix cap impacte en la transmissió de COVID-19 durant el concert. Així doncs, aquestes dades permeten excloure que el concert del Palau Sant Jordi hagi constituït un esdeveniment de súpertransmissió de la COVID-19, tal com fins el dia d’avui s’havien catalogat aquests tipus d’esdeveniments en recintes interiors i assistència massiva de públic.

- Publicitat -

Al concert de Love of Lesbian del passat 27 de març de 2021 al Palau Sant Jordi de Barcelona van assistir 5.000 espectadors. Tots ells es van sotmetre a un cribratge amb test ràpid d’antigen de SARS-CoV-2 el mateix matí del concert i només sis persones van resultar positives i no van poder assistir a l’esdeveniment. El cribratge massiu es va realitzar sense cap incident per part de professionals sanitaris amb la coordinació de la FLS. Durant el concert, va ser obligatori l’ús de mascareta facial FFP2 i la ventilació del recinte va ser optimitzada d’acord amb la normativa vigent. A més, es va gestionar el flux de persones dins del recinte, zona de WC i de restauració, i els assistents es van ubicar en 3 zones separades i no comunicades. Els assistents van poder gaudir del concert sense distanciament físic. El compliment d’aquestes mesures per part dels assistents va ser escrupolós durant tot el concert.

Des de Festivals per la Cultura Segura es valora molt positivament l’estudi observacional. Continuaran treballant tutel·lats per la comunitat científica per seguir avançant conjuntament amb les institucions. L’objectiu és que aquest model establert generi noves propostes en el marc d’un pla estratègic de proves pilot com la del passat 27 de març al Palau Sant Jordi.