Fa setmanes que el sector cultural reclama algun tipus d’ajuda econòmica per fer front a aquesta crisi del coronavirus que ha aturat per complet l’activitat del país.

El govern espanyol ha anunciat finalment les primeres mesures destinades a garantir la supervivència de les estructures culturals. Segons ha avançat el diari El País, el consell de ministres té previst aprovar aquest dimarts un decret que inclou una partida de 79,4 milions d’euros i mesures com la injecció de capital pel sector cultural. Entre les ajudes, el ministeri de Cultura destinarà 16,25 milions a préstecs a petites i mitjanes empreses del sector.

Aquest reial decret inclou també un sistema d’ajudes extraordinàries de 28,2 milions destinats específicament al sector de les arts escèniques i de la música, que van veure com es va paralitzar la seva activitat amb l’aprovació de l’estat d’alarma, i des de llavors, les sales de concerts no han pogut obrir i s’han congelat els ingressos.

- Publicitat -

Encara falta veure què passarà amb els festivals i si es declararà l’estat de causa major per procedir a la seva cancel·lació, tal com es reclama des de festivals com el Cruïlla, el Resurrection i molts altres que encara no han cancel·lat o ajornat la seva edició.

Segons ha explicat el ministre de Cultura José Manuel Rodríguez Uribes, en relació amb la celebració de festivals de música durant l’estiu, es decidirà en el seu moment i s’haurà d’esperar. Uribes no ha descartat que en funció de la pandèmia es puguin arribar a celebrar.

Uribes ha remarcat que s’haurà de fer seguint els criteris de sanitat, científics i de prudència. Així mateix ha afegit que el criteri establert pels esdeveniments culturals afectats pel coronavirus és el de no cancel·lar de forma definitiva i en tot cas de posposar-los en un altre moment, quan les condicions així ho permetin.

El president de l’Associació de Promotors Musicals (APM), Albert Salmerón, ha alertat que el sector no li passa pel cap esperar fins el mes de juny per veure què passa amb els festivals i ha instat al Ministeri de Cultura de posar una data a partir del qual es puguin celebrar. Salmerón també ha trobat que les mesures que s’han pres són insuficients i decebedores.