El president del Govern espanhol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts els primers passos del procés de desescalada del confinament decretat per l’executiu el passat 14 de març. El procés aprovat pel Consell de Ministres serà asimètric i s’establirà en quatre fases (0, 1, 2, 3), en les que hi entraran els diferents territoris, segons els indicadors de l’evolució de la Covid-19.

Cada fase tindrà “una duració mínima de dues setmanes”, el període mitjà d’incubació del SARS-CoV-2. Així, la duració mínima serà de sis setmanes, un mes i mig, és a dir, “a finals de juny estaríem en una nova normalitat si l’epidèmia està controlada”.

En qualsevol cas, el procés arrencarà el dilluns 4 de maig amb la Fase 0 que, com ja s’havia anunciat, permetrà fer exercici a l’exterior de forma individual, Sánchez ha posat com a exemple d’establiments que podran començar a funcionar els restaurants que facin menjar per emportar.

- Publicitat -

La Fase 1, o fase inicial, permetrà la reobertura d’alguns comerços “sota condicions estrictes de seguretat”. En aquesta fase, es permetrà l’obertura de terrasses així com altres sectors de l’hostaleria, amb una limitació al 30 % de l’aforament. En aquesta Fase 1, es reobriran “els espais de culte, limitant l’aforament a un terç”, així com es reprendran les activitats esportives d'”alt rendiment” i, “si és possible”, “els entrenaments en lligues professionals”.

No serà fins a la Fase 2 que arribarà el desconfinament de la cultura, quan es permetrà obrir l’espai interior dels locals amb un terç de l’aforament. Això inclou establiments amb servei de taules, els cinemes (amb venda numerada) i les visites culturals i a monuments.

Si l’evolució és positiva, en l’etapa que hauria d’iniciar la primera setmana de juny, es podrien celebrar espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones i, a l’aire lliure, si congreguen menys de 400 persones, sempre que sigui amb cadires. En aquesta etapa, els llocs de culte podran obrir amb un aforament del 50%.

L’última fase (Fase 3), denominada fase avançada, “es flexibilitzada la mobilitat” amb un aforament del 50% en l’activitat comercial que permetrà la distància física de dos metres. Així com la restauració, que també limitarà l’aforament en compliment de les condicions de distanciament.

De moment, està clar que “no hi ha un calendari uniforme, s’avançarà tant com permeti el control de l’epidèmia i el control de la salut”. I queda completament en la incertesa els següents passos a seguir més enllà d’aquestes quatre fases. Finalment, hi haurà concerts aquest estiu?