Després de quatre dies de música en directe, ha arribat el final del Cruïlla. Amb els mestres de la música llatina Juan Luis Guerra i Rubén Blades, les 25.000 persones que han assistit al Parc del Fòrum han estat ballant des de les vuit del vespre fins ben entrada la matinada. Entre les seves actuacions, Rozalén també ha ofert un bon repertori per moure el cos. Per escalfar motors, també hem pogut gaudir d’Habla de Mí en Presente, Ginestà o Joan Dausà.

HABLA DE MÍ EN PRESENTE

L’última jornada ha començat amb la tecno-rumba d’Habla de Mí en Presente a un escenari Four Roses ple de gent tot i ser primera hora de la tarda. Cantant en català, castellà, francès i alemany, les interpretacions de les seves cançons han anat més enllà de la música. I és que, entre tots els components, han anat creant una narració per a cada una d’elles. Amb temes dels seus dos àlbums, i també la seva versió de ‘Dolerme’, de Rosalía, han aconseguit muntar una petita festa major a ritme de ventilador.

JUAN LUIS GUERRA

Malgrat el sol que abrasava encara a les vuit de la tarda, tothom ha corregut a l’escenari principal quan la música caribenya de Juan Luis Guerra ha començat a sonar. A poc a poc, el sol anava caient, però els ànims del públic no paraven de pujar. Amb salsa, merengue i bachata, el Parc del Fòrum semblava una pista de ball. Una pista de ball gegantina, ja que aquest ha sigut el concert més multitudinari del festival. Davant l’escenari no hi cabia ni una persona més, i amb raó.

- Publicitat -

L’inici del concert amb ‘Rosalía’ ja ha sigut una pista del que tenia preparat el dominicà. Tanta era l’eufòria que es vivia, que els passos de ball dels més atrevits entre el públic, han acabat derivant en una conga improvisada a la qual s’hi han afegit desenes de persones. Un gest que ha emocionat ha estat el moment en què el cantant ha firmat un parell de vinils i els ha regalat a un afortunat fan que estava entre les primeres files. Després del moment sentimental de ‘Bachata Rosa’, la fi del concert ha sigut una autèntica festa amb ‘La Bilirrubina’. Tots els assistents han acabat movent els braços d’un costat a l’altre fins que ha sonat l’última nota de la cançó.

ROZALÉN

Després d’aquesta autèntica celebració, ha començat l’actuació de Rozalén. Ella mateixa ha reconegut que tenia el llistó molt alt, però després de cantar les cançons més sentimentals i reivindicatives, han tornat l’alegria i les ganes de ballar. Amb la seva companya que interpreta els temes en llengua de signes, ha presentat algunes cançons del seu últim àlbum, “El Árbol y el Bosque”. La majoria del repertori, però, ha constat de grans hits com ’80 Veces’, ‘La Puerta Violeta’ o ‘Girasoles’. Amb ‘Amiga’, també s’han format diverses congues simultànies, aquest cop incitades per la cantant. El concert ha acabat a ritme de funk amb ‘El Paso del Tiempo’, deixant lloc al següent gran artista de la nit.

RUBÉN BLADES

L’altre cap de cartell de la nit, Rubén Blades ha tornat a recollir un gran nombre de persones a l’escenari principal. Després del primer tema, ha saludat els seus companys d’escenari, Stay Homas —del dia anterior— i Rozalén, i també ha dedicat unes paraules a Joan Manuel Serrat. En un concert que ha durat més de dues hores —petició seva en ser l’únic concert d’Europa d’aquest estiu— han sonat ‘Decisiones’, ‘Paula C’, ‘Pablo Pueblo’… El panameny ha tingut temps de sobra per interpretar totes les cançons més estimades pel seu públic. Amb ‘Pedro Navaja’ tothom s’ha unit per corejar ‘la vida te da sorpresas, sorpresas te da la vida’, però el que no ha sigut una sorpresa és que el final del Cruïlla fos tan rodó. I això ha sigut gràcies al nivell dels artistes que han tancat el festival.