Val més tard que mai, diu la dita. Aquest vespre Blaumut ha presentat en directe el seu –ja no tant– nou disc a la Sala Barts, en dos passis. El febrer de 2020 Blaumut publicava “0001”, el seu quart disc d’estudi. Un mes després esclatava la pandèmia a casa nostra i la resta ja és història; el virus va escombrar tots els concerts i plans de futur del grup. Passat un any i després de diversos confinaments, finalment avui Blaumut ha pogut presentar amb condicions el disc, amb perspectives de futur que, com a la Barts, a altres sales de concerts s’hi pugui sentir música.

Blaumut ha fet una presentació de disc canònica, de manual, interpretant tot el disc de cap a peus i deixant pel final els grans èxits. El grup tenia ganes de portar l’àlbum dels bits al directe i ho han aconseguit a la perfecció. A base de sintetitzadors, programacions, pedaleres i efectes han reproduït el so del disc en viu. “0001” és el disc que retorna al so acústic i simfònic, però amb la nova personalitat que els hi ha donat els filtres i l’experimentació elèctrica. El producte és un so molt harmònic que combina elements aparentment oposats, guitarres elèctriques amb so de corda fregada i violoncels que sonen com una guitarra elèctrica.

La gran novetat és un teclat al mig de l’escenari que ha servit per interpretar les delicades ‘Cel Estranger’ i ‘Epíleg’. No hi ha faltat l’entesa dels arcs d’Oriol Aymat i Vassil Lambrinov, el ritme de Manuel Krapovickas, les percussions i segones veus de Manel Pedrós i la veu que narra paisatges de Xavi de la Iglesia. La durada del concert no ha permès els habituals monòlegs d’en Vassil, avui era moment de tocar i fer música en majúscules. Seguint l’ordre del disc, les tres darreres cançons han estat ‘Poesia Lenta’, ‘Eclipsi’, la cançó de la Volta de Catalunya, i ‘La platja’, la cançó instrumental del disc que ha brillat amb força al directe.

- Publicitat -

Podien deixar-ho aquí, però encara faltava el regal pel públic, el bis de les imprescindibles: ‘Bicicletes’, ‘Vint-i-un Botons’, ‘Pa Amb Oli i Sal’ i, finalment, ‘El Primer Arbre del Bosc’. Cançons que s’han convertit en himnes pel grup i pels seus seguidors, aquests que amb tota la fidelitat havien guardat les entrades d’avui des de Nadal del 2019. Un públic transgeneracional i heterogeni, però sempre fidels i entregats a l’estil Blaumut.

Blaumut demostra que són el rellotge suís del panorama català, amb un directe perfectament calibrat, fent un treball d’artesania i virtuosisme però sempre aportant noves sonoritats. El concert ha acabat amb tota la Sala Barts dempeus aplaudint el quintet què, un cop més, ha demostrat perquè són una formació única.