És difícil de creure, però l’obra mestra de Red Hot Chili Peppers avui compleix 20 anys. La banda californiana va reafirmar l’any 1999 que seguien sent una de les grans bandes internacionals a tenir en compte, i que l’èxit de “Blood Sugar Sex Magik” havia sigut només el principi. “Californication” és el tercer àlbum d’estudi del grup i, per molts, encara segueix sent el seu millor treball.

“Californication” va significar l’inici d’una nova etapa pels Chili Peppers. El disc és una clara oda a la seva terra, però també s’emmarca dins un context de pèrdua i dol per la mort del llavors guitarrista Hillel Slovak a causa d’una sobredosi. L’àlbum, doncs, mostra una versió més madura i reflexiva de la banda, segurament també gràcies a la reincorporació del mestre de la guitarra John Frusciante. Frusciante va suposar una gran aportació creativa dins la gestació de l’àlbum. Gràcies a ell, Red Hot Chili Peppers van firmar el seu disc (probablement) més icònic fins el dia d’avui.

Com a curiositat: abans de començar la gravació de l’LP, van preguntar a David Bowie si volia produir-lo. No obstant això, l'”Starman” va refusar l’oferta sense massa explicacions, i el productor final va ser Rick Rubin, el qual havia produït “Blood Sugar Sex Magik”.

- Publicitat -

L’àlbum conté algunes de les cançons més famoses i reconegudes de la banda, i aquí recollim les 7 que considerem més imprescindibles! Com bé sabeu, això es tracta d’una opinió subjectiva, i podríeu perfectament no estar-hi d’acord. No dubteu en dir-hi la vostra als comentaris!

“Easily” és un dels temes no tan populars del disc, però que això no us enganyi: és pura ànima Red Hot. Les guitarres rascades de Frusciante es barregen amb les meravelloses línies de baix de Flea per crear una melodia que ens portarà “easily” del principi al final de la cançó.

“Parallel Universe” és un d’aquells temes de Red Hot Chili Peppers que senten més com una tassa de cafè reposada en un sofà que una cervesa beguda ràpidament en un concert de rock. Amb un to més reflexiu, Anthony Kiedis ens parla sobre universos paral·lels i temes existencials que, de tant en tant, està bé reflexionar-hi una estona.

Quan vaig tenir la sort de veure Red Hot Chili Peppers en directe, la primera cançó que va sonar va ser “Around the World”, i el Sant Jordi va embogir. Aquesta cançó és una de les més potents, no només del “Californication”, també de tota la discografia sencera del grup. L’inoblidable introducció del tema a càrrec d’una genial combinació baix-guitarra procedeix a una melodia de funky-rock enganxosa que enamora ja a la primera vegada que s’escolta.

“Road Trippin'” és la cançó que tanca el disc amb la brillant línia de guitarra acústica de Frusciante. En aquest tema demostra la incomparable destresa amb la qual és capaç de crear melodies, i la progressió harmònica que afina la seva guitarra és una delícia. A vegades, no es necessita més que una bona combinació de guitarra i veu per crear cançons llegendàries. I “Road Trippin'” n’és un clar exemple.

“Otherside” és, sense dubte, una de les cançons més conegudes de la banda, i sobren els motius. No només compta amb una lletra profunda i ben armada, també té un dels riffs més reconeixibles i màgics que John Frusciante ha firmat mai. “Otherside” mostra el to més fosc i lúgubre de la banda, però és una de les millors peces que els quatre californians han compost mai.

“Scar Tissue” realment lluita frec a frec amb l’anterior tema pel que fa a la genialitat dels riffs i melodies. La introducció a guitarra de Frusciante és reconeixible a la primera nota i tot el tema es desenvolupa de manera sinèrgica. Acompanyada d’un original videoclip, “Scar Tissue” és ja un himne més que conegut dins la discografia dels Chili Peppers.

Finalment, tenim la cançó més reproduïda de la pàgina de Spotify de Red Hot Chili Peppers i la que va posar títol a l’àlbum: “Californication”. És difícil trobar a algú, mínimament interessat en la música pop-rock, que no conegui aquesta cançó. S’ha convertit en un himne intergeneracional, un dels indispensables en qualsevol directe de la banda. El riff de guitarra t’atrapa a la primera escoltada i la cançó va creixent a partir de l’harmonia iniciada per Frusciante i Flea durant els primers compassos. Moltes persones se sentiran identificades amb la tornada en acabar d’escoltar la cançó: “Dream of Californication”.

“Californication” va ser publicat el 8 de juny de 1999 per Warner Bros. Music, amb el qual Red Hot Chili Peppers va guanyar un Grammy i va entrar en la posició #88 de la llista dels “200 àlbums definitius que tot amant de la música hauria de tenir”, creada pel Rock’n’Roll Hall of Fame. Llarga vida a Califòrnia i als pebrots vermells picants.