Monarquia, tauromàquia, franquisme, corrupció, colonització, masclisme… pràcticament tots els temes polèmics són abordats a “ñ”, però es fa sempre d’una forma respectuosa i empàtica, i criticant actituds humanes que van més enllà de cada tema, cosa que fa el disc més subtil i universal.

Cada cançó és un conte, amb els personatges i el teló de fons. Les produccions són molt teatrals, plenes de cors i instrumentacions ambientals que ajuden a submergir-se a cada història. Hi ha gairebé tants gèneres com cançons: trap, tecno, funk, swing, balada, reguetó, vals, orquestral… Per exemple, la primera cançó del disc, Miss España, reinterpreta l’Himne d’Espanya en forma de bolero.

En Miquel ha escrit i produït el disc a la seva habitació i l’ha tret de manera independent. Fins ara havia publicat tres discos en català. Es va donar a conèixer el 2021 amb “ç”, un disc conceptual sobre les fases del dol, dedicat al seu amic Pau, que va morir de leucèmia i a qui mai no va poder declarar el seu amor perquè tots dos eren llavors a l’armari. Miquel es va obrir finalment i va explicar la narrativa de fons en un fil de Twitter que es va fer viral, cosa que el va portar a fer diverses entrevistes i que molta gent es fes seva la història del disc.

- Publicitat -

El canvi a espanyol a “ñ” es deu principalment a una motivació artística per transmetre un missatge a un públic en concret. Miquel ha rebut algun comentari crític per Twitter a causa d’això, però en general, el seu públic ha entès el concepte del disc, i l’artista ha expressat que continuarà cantant en català i també en espanyol, dues llengües maternes en el context familiar amb què està compromès. De fet, en una cançó del disc, Isabel i Fernando, Miquel canta en català, eusquera, gallec i aranès.

Miquel tornarà a pujar als escenaris per defensar aquesta nova proposta amb un format de directe reinventat, en què combinarà cançons dels seus 3 discos. Les dates són encara desconegudes. De moment, Miquel està centrat a fer promoció d’aquest disc, en què ha estat treballant els darrers tres anys.