A les cançons de Maria Jaume sempre hi ha hagut un punt de melancolia; d’aquella que se sent quan arriba setembre i toca deixar enrere els moments viscuts a l’estiu. Potser les sonoritats, les temàtiques o el fet de ser mallorquina hi tenen alguna cosa a veure. Al seu tercer àlbum, “Nostàlgia Airlines”, aquest últim factor hi juga un paper important.

Els beats manen

Ara, però, Maria Jaume ho fa des d’una sonoritat electrònica i urbana, sumant-se a la tendència actual del panorama català. De fet, a l’àlbum hi encaixa com un guant la col·laboració amb Julieta, ‘Trista a Miami’. ‘Pura geografia’ o ‘Quina Pena’ podrien inclús ser obra de la barcelonina. Una de les altres convidades a destacar és Renaldo & Clara a ‘Super mala pinta’, que ha deixat el seu toc pop que també lliga amb la resta del disc. Tot i el pes que tenen els beats al llarg de l’àlbum, cada cançó té una energia que permet diferenciar-la de la resta.

Nostàlgia mallorquina

Malgrat aquesta similitud musical amb tot el que s’està fent ara, la mallorquina conserva la seva essència. En part, és gràcies a les qüestions que tracta i a les seves lletres. En aquest nou treball, explora des dels amors passats i els crushes d’estiu, fins a les ressaques a la platja, passant per la massificació turística de Mallorca. I tot això, amb el seu caràcter de sempre, que ens fa pensar que el passat va ser millor que l’ara.

- Publicitat -

Per exemple, a ‘Cala Rajada 1964’, retrata la idíl·lica Mallorca dels anys 60. Un sample de ‘Bajo el Cielo de Palma’, del mallorquí Bonet de San Pedro, l’enllaça amb la tropical ‘Hoteles, sol y playa’, que expressa la tristor de veure com s’ha transformat l’illa. En aquesta cançó hi participa Pau Debon, d’Antònia Font. I l’univers mallorquí es completa amb l’última col·laboració del disc, ‘Balada des Trast’, on Mar Grimalt ens retorna la Maria Jaume que vam conèixer el 2020.

A la platja s’hi ha d’anar sense auriculars per gaudir-la amb els cinc sentits, però aquest és un àlbum ideal per escoltar mentre prens el sol i l’única preocupació que tens és triar de quin gust serà el gelat que et menjaràs al vespre. També serà ideal escoltar-lo quan s’acabi l’estiu, contagiant-nos de la nostàlgia característica de Maria Jaume. La seva, sempre serà una nostàlgia bona.

CRÍTICA
Nota
8
maria-jaume-agafa-el-vol-de-lelectronica-amb-nostalgia-airlinesA les cançons de Maria Jaume sempre hi ha hagut un punt de melancolia; d'aquella que se sent quan arriba setembre i toca deixar enrere els moments viscuts a l'estiu. Potser les sonoritats, les temàtiques o el fet de ser mallorquina hi tenen alguna...