El sampleig (o mostreig) és l’ús d’una part d’un enregistrament d’un so per utilitzar-lo en una nova gravació. Aquesta tècnica ha sigut utilitzada per moltíssims artistes des de la dècada dels 70-80 fins a l’actualitat.

Sobretot podem trobar samples en cançons de reggaeton i rap, però també en podem trobar en temes de pop d’artistes internacionals prou coneguts.

Una de les grans artistes internacionals que utilitza aquest recurs és Madonna. Ho podem veure a diferents cançons, però destacarem ‘Hung Up’, un senzill amb un sampleig d’una de les cançons més conegudes d’ABBA, ‘Gimme Gimme Gimme‘.

- Publicitat -


El reggaeton és un dels gèneres que més mostreig utilitza. ‘China’, un tema col·laboratiu entre els artistes més grans d’aquest gènere, Anuel AA, Daddy Yankee, Karol G, Ozuna i J Balvin, és un sampleig del tema ‘I Wasn’t Me’ de Shaggy.


Una de les cançons més de moda actualment, ‘Demasiadas Mujeres’ de C. Tangana, també té unes quantes seccions on utilitza el sampleig. Però a diferència dels temes anteriors, C. Tangana, utilitza una part del pasdoble ‘Campanera’.


Un dels gèneres on també s’utilitza aquesta forma de compondre, és el rap. Artistes internacionals com Eminem l’utilitzen, però ens centrarem en un dels rapers de l’estat més coneguts. Ayax empra el mostreig a diferents cançons, però parlarem de ‘Lenfant Terrible’, on utilitza els primers compassos del ‘Preludi núm. 2, Op.3′ de Rachmaninoff.

 


L’últim cas de què parlarem avui també es tracta d’una cançó de reggaeton, però aquest cop, en lloc d’utilitzar una cançó en anglès, empra un tema procedent de La Habana. J Balvin, al seu tema ‘Arcoíris‘, el qual forma part del seu disc ‘Colores’, utilitza la cançó cubana ‘Chan Chan‘ del cantant Compay Segundo.