Andy Rourke en directe. Twitter / Johnny Marr

Andy Rourke, baixista i membre fundador de la mítica banda de rock alternatiu britànica The Smiths, ha mort aquesta matinada als 59 anys. Segons ha informat el seu excompany i guitarrista de la banda Johnny Marr, qui ha fet pública la notícia, la causa de la mort ha estat un càncer de pàncrees.

Marr recorda a Instagram alguns moments de la seva amistat amb el baixista: “l’Andy i jo passàvem tot el temps estudiant música, divertint-nos i treballant per convertir-nos en els millors músics que poguéssim arribar a ser”, i els passos previs que el van dur a convertir-se en un dels baixistes més estimats d’Anglaterra: “i va ser en aquells discos dels Smiths que l’Andy va reinventar el que és ser baixista”. Marr tanca la dedicatòria acomiadant-se del seu amic, no abans de reconèixer-lo com a una gran persona.

- Publicitat -

El so del baix d’Andy Rourke, present a totes les gravacions dels Smiths i a les primeres composicions de Morrissey en solitari, va ser molt característic tant en l’àmbit sonor; tocava amb el to al màxim i utilitzant una pua, cosa que facilitava el seu enteniment en sonar tot el conjunt instrumental, com en l’àmbit compositiu, aportant-hi un groove considerablement melòdic proporcionant dinamisme i moviment a les melancòliques composicions de la banda.

A més, Rourke va col·laborar, també, amb grans noms de la música com Sinéad O’Connor, The Pretenders, Killing Joke i el cantautor britànic Badly Drawn Boy, va compondre la música de “Yes, I am Blind”, “Girl, Least Likely To” i “Get Off The Stage”, de la discografia de Morrissey i va formar part del grup de rock modern Freebass, constituït originalment per Andy Rourke, els baixistes Peter Hook, de Joy Divison i Mani, de The Sone Roses i el cantant Gary Briggs, de Heaven.