Foto: Pau López

El grup osonenc Oques Grasses i la cantant barcelonina Julieta, amb dos guardons cadascú, han liderat el palmarès dels XXV PREMIS ENDERROCK – PREMIS DE LA MÚSICA CATALANA 2023, celebrats aquest dijous 9 de març a l’Auditori de Girona. La gala, que enguany ha celebrat la seva vint-i-cinquena edició, ha atorgat una vintena de guardons a l’escena musical del país i, per primera vegada a la història, els projectes liderats per dones han rebut la majoria de premis votats pel públic i la crítica, amb una representació del 56%.

El palmarès dels premis anuals de la música catalana ha coronat Oques Grasses, Julieta i Mariona Escoda com els grans artistes de l’any, amb guardons atorgats pel vot popular i la crítica. Després de celebrar una dècada de trajectòria omplint el seu primer Palau Sant Jordi, Oques Grasses ha rebut dos premis com a Millor artista i Millor directe segons la votació popular. Posicionada com una de les noves veus més destacades de l’any, Julieta també ha pujat a l’escenari per recollir dos guardons pel darrer àlbum Ni llum ni lluna (Music Bus, 2022), considerat per la crítica el Millor disc d’artista revelació i pel públic el Millor disc de cançó i pop urbà. La cantant vallenca Mariona Escoda, talent sorgit del concurs de TV3 Eufòria, s’ha emportat el premi a Millor artista revelació per votació popular.

El PREMI ENDERROCK D’HONOR ha estat per a Esquirols, just quan es commemoren 50 anys del primer disc, Cants al vent (Edigsa, 1973). Amb un repertori que va del folk a la cançó compromesa, el grup osonenc ocupa un lloc preeminent en la història i en l’imaginari col·lectiu de la música popular catalana. I una de les grans veus de la Cançó, Marina Rossell, ha rebut el PREMI ENDERROCK A LA TRAJECTÒRIA. Al llarg de prop de cinc dècades, la cantant penedesenca ha adaptat els poetes catalans, les cançons tradicionals i els referents de la cançó francesa, aconseguint projectar-se arreu d’Europa.

- Publicitat -

Durant la gala dels XXV PREMIS ENDERROCK s’han revelat la resta de guardons per votació popular. El trio vallesà Els Catarres ha rebut el premi a Millor disc de pop-rock per Diamants (Halley Records), mentre que en la categoria folk el guardó ha estat pel xativenc Pep Gimeno ‘Botifarra’ per Ja ve l’aire (Mico Entertaintment). L’estatueta al millor disc d’urbana se l’ha endut la valenciana JazzWoman i el seu darrer treball Atlantis (Propaganda pel Fet!). El duet mataroní The Tyets ha guanyat el premi a la Millor cançó per “De l’1 al què”, un dels grans èxits del 2022, i el guardó al Millor videoclip se l’ha endut el cantant terrassenc Lildami per “Supermercat”. Per la seva banda, Rigoberta Bandini ha estat votada com a Millor disc en llengua no catalana per La emperatriz (autoeditat).