El 19 de setembre de 1970 Neil Young publicava After the Gold Rush, el primer disc en solitari després de la seva fuga de la mítica banda Crosby, Stills, Nash and Young. Entre el 30 de novembre i el 2 de desembre de 1970 va oferir una sèrie de 6 shows al Cellar Door, un petit local de Washington on, acompanyat de la seva característica veu i molt pocs instruments apart d’un piano i una guitarra acústica, va tocar algunes de les cançons del seu nou disc i altres rareses i temes propis. Ara, 43 anys després, es publica un recull de 13 cançons d’aquells shows.

Això, senyors, és un treball d’artesania, de punta de ganxet, de traca i mocador. Autèntics himnes de l’artista, que amb el pas del temps estan banyats d’un misticisme gairebé diví per als fans del rock, són presentats de forma íntima i crua. Es pot escoltar, darrera el piano i la veu de Young, els aplaudiments del reduït i afortunat públic que el va acompanyar aquell desembre del 70, juntament amb tot de sorollets de tos o dels membres de la banda obrint-se birres. Neil interactua amb el púbic entre cançó i cançó, fa bromes, riu i afina mentre xerra, cosa que converteix una obra d’art en quelcom quotidià i directe.

No és difícil imaginar-se un petit pub americà decorat de fusta amb uns pocs músics asseguts en tamborets al voltant d’un jove de 25 anys que acabava de treure un disc que no sé fins a quin punt els que estaven allà podien suposar que passaria a la història com un dels millors mai escrits. M’imagino la llum tènue del bar il·luminant a Young amb tot de taules i cadiretes amb espelmes i llums suaus a davant seu escoltant-lo atentament a través de la boira de fum, i no puc evitar sentir enveja dels assistents. M’ho imagino fàcilment gràcies a aquesta gravació nua d’un moment històric que se’ns presenta amb una senzillesa instrumental i tècnica que contrasta amb la grandesa de la música que escoltem.

- Publicitat -

Amb gairebé 40 treballs d’estudi a les esquenes, i ja amb 68 anys, Young és la gran icona de la música autèntica, de l’emotivitat del talent, del plaer de la qualitat. Aquesta és una parada més en el camí del mestre, que ens brinda l’oportunitat d’acostar-nos a una de les seves millors èpoques amb aquesta recopilació exquisida.

Destaquem: Only Love Can Break Your Heart, Old Man, Cinnamon Girl, Down By The River, After The Gold Rush

Marc Grèbol