L’Espai Texas neix amb la idea de recuperar els antics cinemes Texas de Barcelona, tancats poc abans de la pandèmia, i convertir-los en un espai singular per l’oci i la cultura, amb un format únic i excepcional a Catalunya.

És un lloc que reuneix en una mateixa localització dues sales de cinema, un teatre i un bar de cultura on alimentar sinergies. Un espai que retorni l’optimisme a la cultura barcelonina i que esdevingui un punt de trobada entre públic i artistes, per generar debat al voltant de la cultura i de la programació cinematogràfica i escènica que hi tindrà lloc. Un espai de referència, autèntic, popular, dinàmic, atrevit i de proximitat.

L’Espai Texas, entès com un complex cultural i d’oci innovador, al cor del barri de Gràcia, vol recuperar l’esperit dels cinemes Texas on es podia veure cinema en català (en versió original, subtitulada o doblada) i sumar-hi un nou espai teatral que potenciï l’autoria catalana contemporània. Tot això acompanyat i embolcallat per un espai d’encontre gastronòmic on poder gaudir en companyia.

- Publicitat -

Les obres de remodelació dels antics cinemes es van iniciar a principis del mes de juny de 2023. Aquest 27 d’octubre l’Espai Texas esdevé, per fi, una realitat.

El cinema, que fins ara havia estat l’activitat principal de l’espai, seguirà un format similar a l’anterior etapa amb dues sales de 161 i 66 butaques, respectivament. S’hi programaran pel·lícules prèmium de reestrena i superproduccions en versió original subtitulades al català i a preus populars.

A partir del dia 27 començaran a projectar-se pel·lícules com Esperant a Dalí de David Pujol, Lola i els seus germans de Jean-Paul Rouve, La professora de piano de Jan Ole Gerster, Els consells de l’Alice de Nicolas Pariser o Barbie de Greta Gerwig. Les sessions generals costaran 6 euros, 4 el dia de l’espectador, i les matinals familiars de cap de setmana costaran 5 euros.

L’Espai Texas albergarà també un espai escènic de 200 localitats on es programaran concerts de petit format, stand-up, pòdcasts, presentacions de llibres, però sobretot arts escèniques com teatre i dansa.

Aquest espai apostarà per produccions d’estrena, però també vol ser una eina per la sostenibilitat teatral del sector i que pugui servir com plataforma per a donar més vida i fer créixer espectacles d’èxit nascuts en sales de proximitat. “El nostre objectiu és ser un teatre de sector que ajudi a alimentar les altres sales de Barcelona”, explica Sergio Matamala de l’equip del Teatre Texas: “Apostem per una programació variada, innovadora i orientada al suport a autors novells i companyies de casa nostra, sense renunciar a la comercialitat ni l’entreteniment”. Matamala dirigirà la sala juntament amb Anna Rosa Cisquella, els integrats de Cooperativa BARC i la Sala Flyhard.

Els primers espectacles que es veuran al Teatre Texas són Austràlia, un text escrit i dirigit per Israel Solà produït per Flyhard Produccions amb Ester Cort, Carme Poll, Meritxell Huertas i Brian Lehane; i Pongo, l’espectacle d’improvisació i humor creat per Judit Martín, Alba Florejachs i Mónica Ballesteros, produït per BARC Produccions.

Se sumen a la programació teatral de cara al 2024 el retorn de Fairfly, una de les obres més aplaudides de La Calòrica, o l’estrena també d’un nou text escrit i dirigit per Ramon Madaula, El tigre amb Mercè Martínez i David Olivares. També hi haurà espai per recuperar perles imperdibles del teatre de proximitat com Família (im)possible de Carol López, sobre diversitat de gènere; Nua (Radiografia d’un transtorn), creada i protagonitzada per Ann Perelló amb direcció de Marta Aran; Boja, un espectacle de Mariona Esplugues que trenca tabús amb el tema de la salut mental; o Cadires, amb Mont Plans i Oriol Genís. La dansa també serà protagonista amb un cicle de solos que protagonitzaran Sol Picó, Pere Faura i Montse Colomé.

Bar Texas, un punt de trobada amb el ‘fast good’

La proposta gastronòmica del Bar Texas es basa en el concepte de ‘fast good’. “Una idea creada pel xef català Ferran Adrià que permet apostar per noves fórmules que ofereixen als comensals menjar fresc, ràpid i sa”, explica Joan Teixidor, que també dirigirà aquest espai al costat de Paula Fargas i Damià Mulà.