Foto: Marc Mampel

L’Espai Texas és el nom amb el qual s’ha rebatejat el projecte que vol recuperar un dels espais culturals més estimats de Barcelona: els antics cinemes Texas del barri de Gràcia. La iniciativa respon a la crida popular per recuperar aquest espai emblemàtic, i està impulsada per dues empreses formades per un equip intergeneracional de professionals amb una dilatada trajectòria en el sector del cinema, les arts escèniques i la comunicació cultural. El projecte contempla el manteniment de dues sales de cinema en català i la creació d’un nou espai escènic amb capacitat de 200 localitats, que ocuparà dues de les quatre antigues sales d’exhibició.

“L’espai, si no reprenia la seva activitat cultural, s’anava a convertir en uns trasters”, diu Joan Teixidor, un dels impulsors del projecte, qui afegeix que “la nostra aposta va ser des d’un principi la cultural”. “Volem recuperar l’esperit de cinema i teatre de barri, que totes aquelles persones que ho han viscut puguin tornar-ho a veure i que les noves generacions puguin experimentar per primera vegada la sensació de viure la cultura al costat de casa”, explica Sem Pons.

El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura. Òmnium Cultural, entitat que treballa per la llengua cultura des de fa més de 60 anys i aposta fermament per audiovisual en català, ha sigut facilitador del projecte des de la seva posada en marxa.

- Publicitat -

Aquestes ajudes, però, no són suficients i, per poder rehabilitar tot l’equipament i començar la reforma la iniciativa necessita involucrar també el barri, la ciutat i el país. Per això s’ha organitzat una campanya limitada de micromecenatge, a través de la web espaitexas.cat i de la plataforma Goteo.org. Les persones que vulguin fer les seves aportacions podran fer-ho a partir de 10€ i, a canvi, obtindran recompenses com entrades de cinema, teatre o accés a avantatges i activitats exclusives. La plataforma Goteo, a més, permet que les aportacions a partir de 150€ es puguin desgravar fins a un 80% a la declaració de la renda, en el cas de les persones físiques, i un 35%, en el cas d’entitats i empreses privades.