La matinada del Primer d’octubre de 2017 poc sabíem que seria un dia que el recordaríem durant anys. A les 8.30 h, la Policía Nacional arribava a l’escola Ramon Llull i minuts després a l’institut Jaume Balmes de Barcelona, on començarien unes càrregues policials que evidenciaven una manca de control total. Malgrat tot, 2.286.217 persones van exercir una manifestació de sobirania popular com poques s’han erigit en la societat contemporània.

Lluny -o encara no tant- d’aquest dia fatídic, dos anys més tard el Primer d’octubre ha envaït el quotidià de tot el territori i molts elements del nostre entorn ens recorden aquella jornada. Un centenar de municipis han dedicat places, carrers i equipaments municipals a l’1 d’octubre, s’han editat més de 20 publicacions que intenten treure l’entrellat d’aquest fet o els gurus del merchandising admiren com s’han venut 5000 urnes en miniatura que omplen llars de tot el país.

Músics i artistes no se n’han escapat i també han dedicat les seves composicions a aquest dia. Els més matiners van ser Txarango que a principis de setembre de 2017 van publicar ‘Agafant l’Horitzó’ per impulsar el sí a la independència l’1-O. També hi van participar Gemma Humet; Kiku Tur (Aspencat); Cesk Freixas; les Kol·lontai (Meritxell Gené, Montse Castellà, Sílvia Comes i Ivette Nadal); i Bittah (Ascensa Fuore). Amb més de 10 milions de visualitzacions, aquest tema ha sonat molt, sona i, tot fa pensar, que encara li queda recorregut.

- Publicitat -

 

El setembre de 2018 Buhos va presentar “La darrera colònia”, una cançó que forma part de l’àlbum “La Gran Vida”. Guillem Solé, cantant i lletrista de Buhos, va escriure “a raig” una crònica dels fets del Primer d’octubre. I com a bon cronista el 3 d’octubre ja havia escrit aquest tema amb tanta càrrega política.

 

El març de 2018 Judit Neddermann publicava “Nua”, el tercer treball de la cantautora que incloïa ‘No volem més cops’, inspirada per la brutalitat policial de l’1 d’Octubre. Amb aquesta cançó va aconseguir el Premi Cerverí 2018 per la millor lletra en català.

 

L’any passat Obeses tornava a la càrrega musical amb el seu cinquè àlbum, “Fills de les estrelles”. I el seu primer avançament va ser ‘Ens en sortirem’. Arnau Tordera va crear un homenatge a tots aquells que durant la jornada de l’1 d’Octubre van “deixar-s’hi el cor” per “defensar la democràcia”. El títol del tema ja fa preveure una bona dosi d’èpica al més pur estil dels osonencs. L’11 de setembre d’aquell mateix any la van interpretar durant la manifestació de l’Assemblea Nacional Catalana.

 

Coincidint amb el primer aniversari del referèndum del Primer d’octubre Els Pets van estrenar ‘L’exèrcit que vindrà’, el segon avançament de l’àlbum “Som”. Aquesta no era una més de les petites històries quotidianes que capten en aquest últim disc intimista.

 

Aquest recull simplement ens corrobora el que molts encara intenten evitar amb totes les forces, el fantasma d’un clam popular que es creu capaç de tot el que es proposi amb la voluntat social i els Drets Humans per bandera. I ens demostra que la cultura i els grups de casa nostra no es mostren indiferents enfront un embat amb tanta càrrega emocional que -tant a qui li agradi com a qui no- ha marcat un abans i un després.