L’àlbum de Mushkaa ha estat, sens dubte, un dels més esperats d’aquesta nova fornada d’artistes que han revolucionat el panorama català. L’abril del 2023, va publicar el seu primer recull de cançons en forma d’EP, “Tas Loko Mixtape”, del qual en va sortir una gira que poc s’hagués imaginat l’Irma Farelo de fa un parell d’anys. I durant els mesos següents va anar regalant senzills i col·laboracions amb altres noms de la casa com Julieta, Maria Hein o 31 FAM. 

Semblava que l’esperat primer LP de la de Vilassar de Mar no acabaria d’arribar mai, precisament per culpa d’aquesta tendència de treure cançó a cançó, sense un projecte sòlid clar. Però, finalment, ha arribat el moment. “SexySensible”, el primer treball de llarg format de Mushkaa, ja és aquí.

Una nova concepció del disc

Després de poc més d’una setmana de la seva publicació, totes les 8 cançons disponibles acumulen uns 2 milions de reproduccions en total. I dic “disponibles” perquè, dins de l’àlbum, hi ha un tema que encara no es pot escoltar: ‘SexeSexy’. És tal la magnitud del que serà que no mereixia passar desapercebut entre la resta? Si necessités tanta atenció, hauria pogut ser un dels senzills.

- Publicitat -

Els àlbums, en principi, sempre s’han concebut com un tot. Les cançons són fragments d’aquest àlbum, però en conjunt no es poden entendre per separat. Les unes necessiten les altres per tenir un sentit dins d’aquest tot. Seria com publicar un llibre sense un dels capítols. Per tant, quina lògica hi ha darrere d’aquesta estratègia? Encara no hi ha data per a la revelació, ni tan sols una pista, així que toca esperar.

Sentiments trobats

Centrant-nos en el que sí que hem pogut escoltar, la sensació és agredolça. D’una banda, hi ha temes que mostren una gran evolució del projecte. ‘El Disfraz’, que va presentar en una Gallery Session, és un d’ells. M’atreviria a dir que és la millor cançó de l’àlbum perquè, precisament, és un dels més arriscats, jugant amb els sintetitzadors i les guitarres que li donen un toc vuitanter i pop. L’altra joia és ‘Entre el Fum’, la balada del disc. Com a cançó lenta i sentimental ja funcionava, però el gir final on apareix la Mushkaa més urbana, acompanyada d’una base dura amb el ritme molt marcat, és realment bo i el clar exemple del concepte “sexy i sensible” que la cantant vol transmetre. Això sí, cap balada podrà superar mai ‘LOS 15 (PORQUE STAS TRISTE)’.

Pel que fa a la resta de temes, diria que hi ha poc atreviment i massa zona de confort. Així com les dues cançons comentades tenen el toc sorprenent a la vegada que mantenen l’essència, les altres deixen una sensació semblant a la indiferència. No són dolentes, però semblen de la Mushkaa de 17 anys. I potser aquesta és la intenció, tenint en compte que el seu públic majoritari es troba en aquesta franja d’edat. Però, en conjunt, tenint en compte les lletres, les melodies i el concepte general, “Tas Loko Mixtape” es gaudeix molt més.

La cirereta del pastís? La producció

El que no es pot desmerèixer, i se li ha de donar el reconeixement que li pertoca, és la gran feina de producció que hi ha darrere de totes i cada una de les cançons. Una vegada més, Mushkaa ha apostat pel seu productor de confiança, roots. Fins fa poc, aquesta figura imprescindible darrere de qualsevol treball musical havia passat desapereçebuda, però de mica en mica va agafant la rellevància que es mereix. En el cas de “SexySensible”, cada detall és impecable, i no hi ha un beat o una nota que sobri ni que falti.

De totes maneres, s’ha de reconèixer la gran feina que ha fet Mushkaa en els últims dos anys, convertint-la en un gran referent per a les generacions més joves. Només dient que començarà el febrer amb dos sold out a la Sala Apolo, n’hi ha prou.

CRÍTICA
Nota
6,5
sexysensible-el-primer-album-de-mushkaaL’àlbum de Mushkaa ha estat, sens dubte, un dels més esperats d’aquesta nova fornada d’artistes que han revolucionat el panorama català. L'abril del 2023, va publicar el seu primer recull de cançons en forma d’EP, “Tas Loko Mixtape”, del qual en va sortir una...