“Nadal mix 2023” s’estableix com un àlbum sense precedents, en el qual es recull l’estil únic de diferents veus dins de l’escena catalana. Trobem des de les més consolidades fins a artistes emergents, tots col·laborant per tirar endavant aquest projecte.  

Les cançons que sense dubte han destacat més son aquelles que presenten un estil urbà, que de primeres no relacionem amb una nadala. ‘Rafa Nadal’ de la mà de Flashy Ice Cream, 31 FAM, Mushka i Greta n’és un bon exemple. Han seguit amb la ironia i els dobles sentits que tant els caracteritzen, aquesta vegada enfocats a l’època nadalenca, amb barres com “Aquí els nens, no esperen als reis només esperen als camells”. La bona rebuda de la cançó per part del públic fa que no s’hagin de preocupar per si “pillem més faves que el tortell”.  

També resulten, si més no sorprenents, les cançons ‘El tió no vol cagar’ i ‘ Cringemass’. Aquestes adopten un to crític i de denúncia respecte el Nadal, i concretament contrari al consumisme que aquest comporta. S’allunya dràsticament del concepte idealitzat que es té del Nadal; ple de llums i de màgia. 

- Publicitat -

Dins d’aquesta combinació, però, també s’han mantingut les nadales més aviat típiques, aquelles que es centren en les festes, les tradicions, i com no, en l’amor. ‘Falta el teu nom’ és un bon exemple de cançó tendra, que capta la melancolia, la il·lusió i l’estima que caracteritza aquesta època de l’any, quan l’autor ens confessa que “he demanat un petó que porta el teu nom”

La primera cançó de l’àlbum, ‘ Merry Xmas’ és un exemple d’aquestes cançons sentimentals, però la segueix ‘Calendari d’advent’, un tema mogut i amb ritmes més aviat urbans. Aquesta alternança entre els diferents tipus de cançons, que es repeteix al llarg de les 17 peces, aconsegueix amb èxit evitar la monotonia i aportar agilitat al conjunt del disc. 

Si una cosa cal remarcar dins d’aquest àlbum és la gran diversitat d’estils que s’hi poden trobar. Tots els artistes, però, no han optat per mimetitzar-se per crear un projecte uniforme, sinó que cadascú ha sigut fidel al seu propi art, per aconseguir un projecte únic, personal, i capaç d’englobar a tothom; un àlbum que tindrà cabuda a totes les llars catalanes.