Just demà farà un any de la primera llavor d’aquest treball. Des d’aleshores, ‘De l’1 al què’ ja acumula més de dos milions de reproduccions a Spotify i ha estat nominada a cançó de l’any pels Enderrock. Aquest tema-homenatge al joc homònim amb ritmes urbans i tocs llatins era el tret de sortida d’aquest disc.

Des que van publicar aquest senzill, ens han anat donant més mostres de l’àlbum. ‘Coco’, amb Flashy Ice Cream, ens va avançar que seria un disc reggaetonero. I després vam tenir dos dels grans hits de l’àlbum: ‘Bailoteo’ i la sardana reggaetonera de ‘Coti x Coti’. Aquesta té més de 200.000 reproduccions en només dues setmanes i ens tindrà ballant sardanes durant tot l’estiu.

I avui hem tingut l’honor, perquè és tot un honor, d’escoltar la resta del disc. Només es poden dir coses positives d’un treball que pot generar una revolució del panorama musical i urbà català. Ha quedat demostrat que es pot fer bon reggaeton i fer-lo en català.

- Publicitat -

A més a més, també podem veure la part més personal de l’Oriol de Ramon i en Xavier Coca en els senzills ‘Olívia’ i ‘Desembre’. La primera, la que fa en Derra en solitari, ens explica el moment en què la seva germana va dir-li que seria tiet durant un concert de Pau Vallvé. La segona, la d’en Jotes, és una cançó d’amor en la qual fa una mena de resum de la relació amb la seva parella. Els dos temes van consecutius al disc i, possiblement, siguin els dos que més llàgrimes poden provocar per l’emotivitat que evoquen.

L’apartat de les col·laboracions també és immillorable. ‘Clar que t’he trobat a faltar’ amb la Julieta ens posa tendres, ‘El Tonteo’ amb la Mushkaa ens recorda al reggaeton antic de Daddy Yankee a la catalana i ‘Èpic Solete’ amb Figa Flawas que, com sempre que s’ajunten aquests dos duos, no deixa indiferent a ningú.

No podem obviar “Bomba de fum”, la cançó amb el ritme més llatí, però sense perdre, com passa a tot l’àlbum, l’estil “tyets”. I, per tancar el treball, tenim “Let Me Alive”, un reggae estiuenc que aporta molt bon rotllo.

La setmana vinent, el dia 9, diuen qui s’endú el premi Enderrock 2023 a millor àlbum, però ja sabem ben segur que “Èpic Solete” serà un dels nominats de l’any vinent. Aquestes onze cançons, els ritmes, les lletres i les col·laboracions seran una revolució, com deia, del panorama musical català. Llarga vida a les tietes.

CRÍTICA
Nota
10
epic-solete-de-the-tyetsJust demà farà un any de la primera llavor d'aquest treball. Des d'aleshores, 'De l'1 al què' ja acumula més de dos milions de reproduccions a Spotify i ha estat nominada a cançó de l'any pels Enderrock. Aquest tema-homenatge al joc homònim amb ritmes...