Diuen que la vida està feta pels valents i amb aquest primer disc Stay Homas han intentat demostrar-ho. El trio format per Rai Benet, Klaus Stroink i Guillem Boltó ha estrenat ‘Agua’ (Sony, 2020) nou mesos després que comencés el confinament, l’etapa que els duria a l’èxit de forma totalment inesperada. La banda ha presentat 12 cançons que, en línies generals, trenquen amb el bonrotllisme al que ens havien acostumat des del març.

A aquestes alçades és impossible no haver sentit parlar dels Stay Homas, els tres companys de pis i integrants dels populars grups catalans Búhos i Doctor Prats que van començar gravant temes casolans des de la seva terrassa, guitarra i cubell en mà, i que van acabar sent versionats per Michael Bublé i amb una gira internacional prevista pel 2021.

- Publicitat -

Després de publicar la mixtape ‘Desconfination’ (Sony, 2020) amb algunes d’aquestes cançons de confinament acompanyats d’artistes com Judit Neddermann o Nil Moliner, ara el trio arrisca amb una nova proposta que pretén marcar els primers passos d’una carrera que s’augura llarga. Ara, però, Stay Homas fan un pas endavant, tant a nivell de producció com, sobretot, de les lletres. Ens trobem davant d’un disc més cru, menys optimista; més crític, menys consolador.

Es fa difícil encaixar-lo en un sol gènere ja que en aquest sentit hi seguim trobant la diversitat que acompanya el grup des dels seus inicis: ‘Agua’ va del pop acústic en cançons com “Les merdes” o “Let it out”, el primer senzill, fins al so més urbà de “Cacatúa” (bastant innecessària) o al bolero a “Al ponerse el sol” (absolutament imprescindible). Tot i que la majoria són carn de banda sonora, l’única que ho és realment és “Por el camino”, que apareix a la pel·lícula Mamá o papá de Dani de la Orden.

El trilingüisme segueix vigent i això els fa moure’s entre la senzillesa d’Oques Grasses en ocasions i el so gairebé paisatgístic de Ramon Mirabet en altres. Sigui com sigui, ‘Agua’ manté l’essència Stay Homas alhora que la transforma de cap a peus: el trio ha decidit desentendre’s de la quotidianitat que els va fer revolucionar Instagram per apostar per allò que els identifica ara, o que esperen que ho faci a partir d’aquest disc.

No podria dir-se que Stay Homas han passat del res al tot perquè tots tres porten temps girant per desenes d’escenaris, però són la clara demostració que d’un desastre en pot néixer una oportunitat. ‘Agua’ és fruit d’un fenomen que la indústria ha sabut aprofitar però alhora una declaració d’intencions de tres artistes conscients de la seva excepcionalitat, despreocupats de l’opinió i amb ganes de tornar a posar la música al centre del debat.

CRÍTICA
Valoració
agua-dels-stay-homasDiuen que la vida està feta pels valents i amb aquest primer disc Stay Homas han intentat demostrar-ho. El trio format per Rai Benet, Klaus Stroink i Guillem Boltó ha estrenat 'Agua' (Sony, 2020) nou mesos després que comencés el confinament, l'etapa que els...