Efemèrides 20 maig

1970: S’estrena a Londres la pel·lícula “Let It Be”
Amb tres temes de l’àlbum ‘Let it be’ van arribar al número 1 de les llistes de ventes del Regne Unit: “Let it be”, “Get Back” i “The long and winding road”. Gràcies a aquesta pel·lícula, els quatre membres de la banda The Beatles van rebre un Oscar.

1977: Neix Xabier San Martín
Neix Xabier San Martín a Sant Sebastià, País Basc, el teclista i compositor de la coneguda banda basca La Oreja de Van Gogh.
Aquest artista sovint fa col·laboracions, com ara “Ni una sola palabra” (Paulina Rubio), “Amores dormidos” (Edurne), “Contigo” (Sergio Rivero) o la música per a una campanya de publicitat del banc BBVA, “Adelante”, interpretat per Naiara Ruz Expósito i posteriorment tema utilitzat al programa de televisió Operación Triunfo.
És el responsable de composar les cançons de la banda La Oreja de Van Gogh “La playa”, “Rosas”, “Deseos de coses impossibles”, “Geografía”, “Historia de un sueño”, “Escapar”, “Irreversible”, “V.O.S.”, “Cuantos cuentos cuento”, “Jueves” (que tracta l’atemptat al tren de Madrid), “Cumplir un año menos”, “Europa VII”, “Un cuento sobre el agua”, “Paloma blanca”, “Promesas de primavera”, “Mientras quede por decir una palabra”, “Esta vez no digas nada”, “Esa chica” “Mi pequeño gran Valiente” i “Tan guapa”.

- Publicitat -

1997: Surt ‘Blood On The Dance Floor: HIStory In The Mix’ de Michael Jackson
Aquest és un disc de re-mescles del cantant i ballarí Michael Jackson, encara que conté 5 temes nous. Va ser publicat el 20 de maig de 1997 per la companyia discogràfica Epic Records, i va rebre varis discs de platí (en diferents països) per vendre’s més de 7 milions de còpies arreu del món (convertint-se d’aquesta manera en l’àlbum de re-mescles més venut de la història).
El disc conté les següents cançons: “Blood on the Dance Floor”, “Morphine”, “Superfly Sister”, “Ghosts”,  “Is it scary”, “Scream Louder (Flyte Tyme Remix)”, “Money (Fire Island Radio Edit)”, “2 Bad (Refugee Camp Mix)”, “Stranger in Moscow (Tee’s In-House Club Mix)”, “This Time Around (D.M. Radio Mix)”, “Earth Song (Hani’s Club Experience)”, “You Are Not Alone (Classic Club Mix)”, i “HIStory (Tony Moran’s HIStory Lesson)”.

1981: Neix Rachel Platten
Neix a Massachusetts (Estats Units) l’artista darrera del single “Fight Song” (2015) que va arribar al número 6 de la US Billboard Hot 100, va arribar al número 1 de singles del Regne Unit i el Top 10 de diferents llistes d’arreu del món. El seu primer disc, ‘Wildfire’ (2015) va ser certificat com a disc d’or per la RIAA (Recording Industry Association of America) i va produir el seu segon i exitós single “Stand By You”.

2012: Mor Robin Gibb
El britànic Robin Hugh Gibb mor el 20 de maig de 2012 amb 62 anys de càncer hepàtic després d’haver viscut una vida com a famós cantant i compositor, membre del trio Bee Gees. Aquesta banda estava formada pels tres germans Barry, Maurice i el mateix Robin Gibb, que fonamentalment tenia el rol de cantant a la banda (motiu de vàries disputes amb el germà Barry), cosa que va causar que s’anés de la banda per a començar una carrera en solitari.


2013: Mor Ray Manzarek
El músic, cantant, productor, escriptor i director de cinema d’Estats Units Ray Manzarek va morir a Alemanya el 20 de maig de 2013 amb 74 anys. Va ser pianista de la banda The Doors entre els anys 1965 i 1973, tocant durant sis anys amb la formació original (que estava composta per Jim Morrison, Robby Krieger i John Densmore).