El dia 13 de juny a les 12:18 entrava al recinte de l’antiga fàbrica d’Estrella Damm per accedir al meu primer concert dels Tyets, amb bastanta curiositat per veure com serien en directe. A l’entrar hi havia tot de taules al voltant d’una antiga xemeneia de la fàbrica i, com no, no podia faltar la paradeta d’Estrella Damm. La gent esperava al concert prenent una cervesa i alguns ja estaven asseguts al seu lloc, tot de fileres de cadires de color vermell que per sort estaven a l’ombra, i és que a mitjans de juny el sol ja pica.

De cop va començar a sonar música i els Tyets van pujar amb entusiasme sobre l’escenari i a cantar “Txarango al Canet Rock” amb tota la banda: bateria, guitarra, teclat, els efectes electrònics i que no falti l’ukulele ni l’autotune. Després d’aquest inici van continuar amb “Bebesita”, i tothom semblava saber la lletra. A continuació van seguir amb els primers versos de “Let Her Go” de Passenger, amb una versió molt suau a ukulele que el públic va rebre amb els braços oberts, i que llavors es va convertir en els primers acords de “Menorca”. Òbviament tothom cridava amb alegria el “ja s’ha acabat la sele” perquè amb prou feines feia un parell de dies que s’havia realitzat l’últim dia d’aquesta i la gent ja sentia olor a estiu i a les platges de Menorca. D’aquesta cançó m’agradaria destacar també el moment de “això sembla un anunci d’estrella” per raons evidents.

Per aquest punt el públic ja demanava a crits que cantessin “El Ratolí”, cançó del nou disc “Animalari Urbà” que els Tyets han produït, i és que han fet un disc de trap per nens (tot i que nosaltres adults també el gaudim). Al disc hi han participat diversos artistes catalans, com Andana, The Tyets, Young Rovelló, etc. per tal de promocionar la música catalana, i ha sigut publicat per La Bressola.

- Publicitat -

A mig concert van dividir el públic en tres grups per a fer harmonies: la veu principal, les terceres i les quintes. I van ensenyar en les tres tonalitats diferents la frase “tira tres likes” que després vam cantar tots alhora i que va donar pas a cantar “Tinc Una Casa”. Tothom se sabia la lletra i els Tyets tenien el públic a les mans. Ja arribant al final del concert van presentar a tot l’equip i músics que els acompanyaven, van donar les gràcies per poder estar allà i van prosseguir amb “Supermanco”.

Després van fer una pausa per agrair als que havien fet el concert possible i alhora reivindicar que algunes de les normes de la Covid no els deixessin treballar, recordant totes les sales que seguien tancades i el cop que ha suposat això per a la cultura. I com no, no podia faltar el moment més esperat en el qual van cantar “Amics, tiets i coneguts”, sense els amics, clar, però amb un públic molt entregat i amb ganes de ballar.

Després d’aquesta els ànims es van calmar i van venir les lentes, l’Oriol i el Xavier es van asseure a la vora de l’escenari i van cantar “Se Queda” amb el públic movent els braços d’un costat a l’altre lentament. Destacar també el solo de saxo que va fer Xavier acompanyat suaument de la bateria i la guitarra.

Arribàvem ja al final del concert i els Tyets es van disposar a presentar l’última cançó, preguntant al públic que què podien comprar amb 10 euros. Entre les propostes va sorgir que whisky, però la resposta que buscaven els Tyets era una hamaca i cervesa pels amics, i així van començar a cantar “Hamaking”. Després d’aquesta van baixar de l’escenari i el públic va començar a demanar-ne una altra. Els Tyets no es van fer pregar gaire i de seguida ja tornaven a ser dalt de l’escenari cantant “Tanqueray”, on se’ls va unir la Judit Martorell, finalitzant així el concert.

Berta Clapés