Avui, Dia Internacional del Saxo, recordem algunes cançons comercials que han passat a la història, entre d’altres motius, pels solos d’aquest instrument que les protagonitzen. El saxofon és un instrument de vent-fusta, normalment fet de llautó. Va ser inventat per Adolphe Sax a principis dels anys 40 del segle XIX i des d’aleshores se l’ha associat a la música popular, l’orquestra i, sobretot, el jazz.

Però el saxo és també un dels instruments més sexys i des de fa ja unes quantes dècades l’hem pogut sentir en grans èxits de totes les ràdios. L’exemple més evident és la cançó “Sax” de Fleur East, un tema provocatiu que barreja el rap amb el so d’aquest instrument i que és capaç d’animar qualsevol festa. Un altre tema recent que té un gran solo de saxo és “Don’t fight it (Just feel it)” d’AronChupa, que va formar part de la banda sonora de l’estiu de 2017.

- Publicitat -

Les grans dives del pop tampoc han deixat de banda aquest instrument. Un dels temes més populars de Lady Gaga, “The edge of glory”, conté un solo de saxo, i de fet el saxofonista apareix protagonitzant el videoclip de la cançó amb ella. També Katy Perry va apostar per aquest instrument de vent a “Last Friday Night (T.G.I.F.)”, un tema que ha fet 10 anys enguany.

El saxo va ser també un instrument recurrent per fer especials algunes cançons de grans estrelles com Bruce Springsteen, Supertramp o David Bowie, entre molts d’altres. El primer el va fer aparèixer a “Born to run” (1975), els segons a “The logical song” (1979) i l’últim a “Modern love” (1983), en aquest cas al llarg de tota la cançó i no només en un solo.

Però si hi ha alguna cançó que ens vingui ràpidament al cap quan pensem en el saxo, aquesta és “Careless Whisper” de George Michael, la cançó sensual per excel·lència i que centenars de vídeos, sèries, pel·lícules i fins i tot mems han fet servir per fer referència a allò sexual.

Tot i així, tampoc ens podem oblidar de la mítica cançó de la Pantera Rosa, inoblidable per ser la banda sonora d’un personatge molt estimat però també per l’excel·lència del seu saxo.