El grup mallorquí-català FADES, format per Ferran Pi, Vicenç Calafell i Àngel Exojo, irromp a la indústria musical amb el seu disc debut METALLIX. Després de l’èxit viral d’AMIGUES i AUTOTUNE (2023), les FADES tornen amb una proposta innovadora que consolida la seva estètica queer i catalana.

Publicat el 25 d’octubre de 2024, METALLIX no només aprofundeix en l’ús d’autotune i sons electrònics, sinó que juga amb sons industrials inspirats en la transgressora artista SOPHIE, icona de l’hiperpop. Aquest disc és una autèntica transformació sonora i visual, construint una imatge metàl·lica que combina la duresa i la fragilitat, evocant la joieria de plata. Cançons com Minifalda, que reinterpreta la figura de la Moreneta en clau de funk brasiler, i G&G, un homenatge a l’estètica pop i la festa, trenquen amb els estereotips de la masculinitat, reivindicant la feminitat amb un toc irònic i provocador.

L’àlbum és un reflex del caràcter subversiu de FADES, que s’ha consolidat com un dels projectes més frescos dins l’escena LGTBQ+ catalana. METALLIX és també un pas endavant en el seu compromís amb la professionalitat, amb col·laboracions de figures destacades com Toni Llull i La Francesssa en la part musical, i Aina Losange i Joan Porcel en la direcció visual.

- Publicitat -

ARTIFICIAL, el focus track del disc, ve acompanyat d’un videoclip que plasma l’essència estètica de les FADES. Amb influències cinematogràfiques dels anys 2000 com Mean Girls, el videoclip és un cant a la cultura pop, amb una coreografia que reivindica la llibertat i el ball sense perdre l’essència política del grup.

Des de la seva viralitat a TikTok amb temes com Catalonian Girls o Mai Neva a Ciutat, que ja compta amb més de 200.000 reproduccions, FADES ha demostrat que és un projecte fet per a la generació Z. Les seves lletres iròniques i el seu so atrevit ofereixen una nova perspectiva sobre la música catalana i la festa, connectant perfectament amb l’estètica pop global. FADES és molt més que un grup musical, és un moviment cultural que celebra la diversitat, l’humor i l’atreviment.