No sé si tu tens clar què és exactament l’estiu, però Flashy Ice CreamThe Tyets sí que en tenen una imatge precisa. Amb el nou senzill ‘Això és l’estiu’, el qual han tret junts avui, els artistes il·lustren imatges que per ells porten el nom de l’estació més calorosa de l’any. Aquest tema posa el punt final al nou àlbum que Flashy Ice Cream ha presentat al llarg d’aquest 2024: ‘Sempre Joves’, que consta de dos volums; Sempre Joves x1’, i ‘Sempre Joves x10’. Aquest segon l’han presentat amb l’arribada de la calor i és el que conté el nou senzill.

D’una banda, que la col·laboració final de l’àlbum de Flashy Ice Cream sigui amb The Tyets em sembla una aposta intel·ligent, ja que és realment un dels grups que més influència té ara mateix dins el panorama musical català, i no hi entén d’edats o públic massa concret. De fet, ja hem vist que els mataronins Oriol de Ramon i Xavier Coca fan ballar a qualsevol mena de públic. D’altra banda, però, crec que tancar amb una col·laboració l’àlbum que promet ser el millor de la seva història és, si més no, un pèl paradoxal. Ho dic en el sentit que ‘Sempre Joves’ al final és l’àlbum dels Flashy, i penso que la millor manera de recordar-nos-ho hauria sigut acabar amb un tema individual i potser un punt més introspectiu, d’aquests que poden ser el final perfecte d’un àlbum i també d’un concert.

Cal dir, però, que les col·laboracions són un repte que acostuma a donar resultats realment interessants i sorprenents. De fet, ‘Sempre Joves’ compta amb veus d’artistes com Mushkaa (Atracció Magnètica) i també dani6ix i IZKID (Entremaliada), també han col·laborat amb C.Faqu (Tiki Taka), una idea que va sorgir fruit de l’estada del grup sabadellenc a Argentina. C.Faqu, amb tan sols vint anys és un dels més grans exponents del dembow argentí, aquesta és una de les col·laboracions més inesperades i alhora espectacular. Igual de potents són els productors d’aquest volum, ja que realment s’estan posicionant dins el panorama urbà català i sembla que això tot just comença. Ells són Pep Saula, Scotty DK i Roots.

- Publicitat -

A part de tot això, però, val a dir que el primer cop de sentir ‘Això és l’estiu’ és com que es troba a faltar alguna cosa, algun gir. Els tres minuts i escaig que dura la cançó s’acaben fent un punt llargs, i és per la seva monotonia o repetició. I no pas tant de la lletra, perquè, tot i repetir força la tornada, és molt variada i rica en símbols i rimes diferents. Si no que el que acaba resultant planer és el seu ritme. Què passa, però quan s’escolta més d’una vegada? Doncs que realment aconsegueix generar aquest efecte d’estiu gràcies a aquesta energia provinent del Drum & Bass i també -al llarg de les diverses cançons de l’EP- la influència d’estils com l’UK Garage, el House Techno, l’Afro, el Mambo i també el reggaeton.

Tots aquests ingredients formen una sinergia realment guanyadora i innovadora, això sí, però: que porta el català com a bandera. I és el que fa que Flashy Ice Cream sigui un grup urbà que es desmarca d’altres: el fet que combini apostar per la novetat que suposa adoptar influències tan variades i, alhora, fer-ho en català (recordem que un dels senzills de l’EP ‘Sempre Joves x10’ és la versió de ‘Boig per tu’ de Sau, una imatge clara de la cultura musical catalana).

El fet que els beats de fons siguin com un bucle crec que és, en si mateix, una imatge del que és l’estiu: allò que passa quan passen els dies i són tots iguals, però diferents alhora. Una barreja entre rutina i plans improvisats i, alhora, moments en què no saps en quin dia vius. Així doncs, crec que és d’aquells senzills que realment cal reproduir més d’una vegada per adonar-se realment de la seva intencionalitat i veure que, efectivament, funciona a la perfecció.

Els primers segons del tema són purament melòdics, influïts, com deia abans, per altres estils més aviat propers als ritmes “afro”, però per ser també propers a The Tyets hi apareix un altre estil clau: el reggaeton. La suma d’aquests dos gèneres i els dos artistes (cadascun també amb un estil propi) ha propiciat l’aparició d’un dels temes que formarà part de la banda sonora de l’estiu del 2024 i probablement dels següents.

Pel que fa a la lletra del senzill ‘Això és l’estiu’, recordem que es va revelar un fragment unes setmanes enrere a través d’un TikTok dels dos grups intèrprets:

“Això és l’estiu,
la mar salada,
la pell morena.
Això és l’estiu,
una caleta,
al Mediterrani.
Això és l’estiu,
aquell petó
sota les estrelles,
de cop em dius
que això és l’estiu”

Opino que és un bon tràiler per promocionar la cançó, però realment hi ha altres moments del senzill que aporten aquest beatus ille estiuenc que tots tenim al cap i que els artistes busquen transmetre. Un exemple seria la primera estrofa, que ens ubica en una masia del Mediterrani envoltada de vinyes o també quan s’introdueix la figura d’un amor d’estiu i el descriu com “el Messi del Barça”. No es tracta d’una lletra massa minuciosa o amb rimes elaboradíssimes o complicades, però tampoc els cal. I és que “la Flashy” i “la Tieta” simplement busquen definir tot de símbols que per ells volen dir que “això és l’estiu”, i clarament ho aconsegueixen i amb nota. De fet, ja s’atribueixen l’èxit ells mateixos en acabar la cançó: “No sé ni com ens ho fem, però ens ha sortit another Banger“.

Enllaç per reproduir (preferiblement des d’una hamaca amb vistes al Mediterrani) el banger de Flashy Ice Cream i The Tyets: