“Tot el que som” és una cançó que neix el desembre de 2022 a Casamance, Senegal, on Àlex Pérez va participar a un projecte de nexes musicals i culturals impulsat per Projektami i La Claqueta Social on també participava Planeta B i Brutal Beat. Sense pretensions, van anar disposats a fer que la vida els sorprengués i unir la cultura musical de casa nostra amb la de Casamance.

En tornar a casa, aquesta cançó va anar creixent. Per una banda, l’Alguer Miquel, poeta, escriptor i cantant de Txarango, en va posar uns petits versos d’un poema seu. També s’hi van sumar a les percussions en Joan Palà (percussionista d’Stay Homas) i el percussionista de la Casamance Ajo Dieme, que ja fa anys que viu a Catalunya.

És una cançó que parla d’agermanar-nos, de compartir el que som al voltant del foc, cosa que feien cada nit abans de dormir. Parla de les vivències diferents que podem tenir, però que, al cap i a la fi, som molt més a prop del que pensem i del que diuen els mapes.
Una cançó que convida a encendre una foguera per ballar, cantar i compartir el que tenim i, sobretot, el que som. Una cançó que és una abraçada que no entén de fronteres. La Claqueta Social en va fer el videoclip aquella mateixa nit gràcies a les mans i la càmera de l’Enrique Carrillo i posteriorment amb l’ajuda de la Irene Casals a l’edició i el color.

- Publicitat -

En aquest viatge a Casamance, va sorgir la màgia des del primer dia i van aprofitar per enregistrar i gravar les cançons i els videoclips de tot un disc sencer de rap combatiu amb l’Almamy, un raper local de Tendouck que fa valdre la terra, la gent i la riquesa de la Casamance. A més vam enregistrar diferents artistes locals en col·laboració amb la campiona d’Espanya de beatbox Jhana Beat.

L’Àlex hi anava com a productor amb el seu estudi El Teler en versió portàtil, posant les seves mans al servei de les gravacions, però una nit a Cap Skirring, un poble de pescadors, va conèixer al cantant Hala Hala que el va convidar a participar en un dels seus concerts on van fer una forta connexió. El matí següent es van trobar per fer aquesta cançó que és pont entre cultures. Així va néixer la cançó “tot el que som”.