El Noi de Tona és tant -o més- xerraire que Josep Molera, l’homònim noucentista del Noi de Tona, l’excèntric, el “farandulero”, el bohemi. És igual de rodamóns que ell i predica la paraula del rap amb l’afany d’assaltar l’escena catalana. Si li preguntes qui és el verdader Noi de Tona, no en té cap dubte, et dirà que és ell. D’en Molera no se sabia ben bé si era polític o poeta, el que sí que podem endevinar és que era un influencer d’època. Del Noi de Tona del segle XXI en sabem que és un gran lletrista, cultivat en els bolets, la cuina, els minerals o la poesia; que treu ferro a les coses i que propaga un discurs més realista de la vida, defugint del victimisme i tocant de peus a terra.

El Noi de Tona és un escriptor polifacètic que pregona un missatge que vol trencar estereotips per fer entendre que el rap, no és només un gènere de culte amb el qual vacil·lar i traure l’ego a passejar. D’ego també en té, és clar, però la gran diferència rau en la utilització del rap com una eina per versar poesia costumista que retrata l’imaginari català, i ho fa a cop de sàtira i amb la pretensió de traspassar les barreres i tabús que envolten un gènere sovint prejutjat.

Amb un clar paral·lelisme amb Salvador Espriu, a qui ha ‘samplejat’ a ‘ En Fin’, l’EP que va llançar fa unes setmanes, El Noi de Tona pretén fugir del discurs rapsòdic i carregat per filar versos de mil i un colors que obren la porta a l’imaginari d’un vailet que s’ha fet gran, però que segueix voltant pel món amb un gran afany d’enfortir el seu especial vincle amb la natura i amb la terra catalana.

- Publicitat -

En aquest disc debut, El Noi de Tona suma forces amb el Sr. Chen, que s’ha encarregat de la producció de les 9 cançons però també hi canta i fa cors. Altres rapers de l’escena com D.Mos i Yung Rajola també hi apareixen en dues col·laboracions més que fan de ‘No n’hi ha per tant’ un àlbum colorit i amb una paleta sonora ben variada que conté tonalitats que van del pop lluminós, al rap fosc, passant inclús per melodies jazz que sublimen l’art d’aquesta obra.