El duet mataroní The Tyets ha estat el gran guanyador dels XXVI PREMIS ENDERROCK – PREMIS DE LA MÚSICA CATALANA 2024, celebrats aquest dijous 14 de març a l’Auditori de Girona, amb quatre guardons i un premi compartit amb Stay Homas. La NIT DELS PREMIS ENDERROCK, presentada pels comunicadors Alba Riera i Andreu Juanola, ha servit d’aparador de diversos nous directes i s’ha alçat com un altaveu de la qualitat i diversitat del panorama musical.

El palmarès dels premis anuals de la música catalana ha coronat The Tyets com els grans artistes de l’any, amb tres guardons atorgats pel vot popular (millor artista, millor disc de música urbana per Èpic solete (Luup Records) i millor cançó per la inesgotable “Coti x coti”), i el reconeixement de la crítica com a millor artista de l’any. La palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz ha marxat a casa amb dos premis sota el braç com a millor disc de cançó d’autor per Toda la vida, un día (Sony Music), tant pel públic com per la crítica, un reconeixement ex-aequo amb el Corsé (Vida Records) de la compositora i pianista també empordanesa Clara Peya. I la vilassarenca Irma Farelo, coneguda com a Mushka, també s’ha emportat dos ENDERROCKS amb el premi a la millor artista revelació pel públic i el millor disc de música urbana segons la crítica per Tas loko mixtape (autoeditat).

El PREMI ENDERROCK D’HONOR ha estat per a Sisa (Barcelona, 1948), que l’ha rebut a les portes del cinquantè aniversari del mític Qualsevol nit pot sortir el sol (Zeleste-Edigsa, 1975). El músic nord-català Pascal Comelade, que l’any 1974 va compondre i enregistrar el seu primer àlbum, Fluence (Pole, 1975) ha estat reconegut amb el PREMI ENDERROCK A LA TRAJECTÒRIA. Al llarg de cinc dècades, ha estat un músic allunyat de la visió d’artista virtuós i diví, i sempre ha fet la seva apostant pel rock com a cultura popular, el minimalisme aplicat a les seves melodies i el compromís amb la identitat catalana. Avui ho ha tornat a demostrar quan ha recollit la ‘e’ interpretant la seva peça “Vals burlesc” amb el seu inseparable pianet de joguina. El Premi Joan Trayter a la millor producció s’ha entregat a Pep Saula, membre de Sexenni i responsable de desenes de cançons de la nova fornada.

- Publicitat -

ELS GUARDONS DEL PÚBLIC

Durant la gala dels XXVI PREMIS ENDERROCK s’han revelat deu guardons per votació popular. L’any passat el duet mataroní de música urbana The Tyets va guanyar el premi a la millor cançó per “De l’1 al què”, un presagi d’un èxit que només acabava de començar, ja que enguany han merescut el guardó a millor disc de música urbana per Èpic solete (Luup Records), millor cançó per la seva arxiconeguda sardana-reggaeton “Coti x coti” i el reconeixement com a millor artista de l’any en la votació popular.

El guardó al millor videoclip se l’ha endut el grup barceloní Stay Homas per “La platja”, en una cançó amb la col·laboració amb The Tyets. I, per la seva banda, el terrassenc Miki Núñez ha guanyat el premi al millor disc en llengua no catalana per 121 (Universal Music), i el santfeliuenc Joan Dausà ha rebut el vot del públic com a millor directe.

Els Catarres ha repetit respecte a l’any passat i ha aconseguit un nou premi a millor disc de pop-rock per a la celebració del seu 10è aniversari amb Invencibles (Halley Records), en què han reinterpretat els seus grans èxits amb una desena de convidats, mentre que en la categoria de folk el guardó se l’ha agenciat el quintet El Pony Pisador per The Longest Ponys (Guspira Records), un treball amb la col·laboració del grup britànic The Longest Johns.