Foto: Gemma Martz

Els Premis ARC, premis de la indústria musical del directe, han donat a conèixer avui els guanyadors de la 20ª edició en una gala presentada pel Ferran Aixalà al teatre de la Llotja de Lleida.

Per primer cop a la història dels premis, l’esdeveniment ha tingut lloc fora de la capital catalana amb una clara voluntat d’impulsar la descentralització i equiparació cultural del territori i garantir a tota la societat l’accés per igual a la cultura.

Durant el transcurs de la gala hem pogut gaudir de les actuacions del Macaco i Ebri Knight, dos artistes sobradament coneguts dins el territori estatal i el català, que han interpretat ‘Un Recuerdo’, en el cas del Macaco, i ‘Guerrilla’ en el cas d’Ebri Knight. D’altra banda, també hem comptat amb l’actuació de dos dels nous talents de l’escena musical que més estem sentint a parlar últimament com la Julieta que ha interpretat ‘Trenca’m el cor’ i Sexenni que ha amenitzat la gala amb el seu tema ‘De Lao’

- Publicitat -

Enguany, els Premis ARC arriben al seu 20è aniversari amb l’objectiu de continuar recolzant i promovent l’autoria i la creació musical feta a Catalunya i reconèixer els mèrits de tots els professionals, empreses i entitats vinculades al sector, així com dels mitjans de comunicació i institucions que han destacat durant la temporada. Són 12 els Premis ARC atorgats durant aquesta gala emmarcats dintre d’11 categories on s’han guardonat les millors gires, programacions musicals, l’artista revelació i el millor periodista o programa musical.

Així doncs, La Pegatina ha fet seu el premi de millor gira d’artista d’autoria pròpia, mentre que Pelukass ha obtingut el reconeixement a la millor gira de grup de versions o tributs. La Principal de la Bisbal ha estat escollit dintre de la categoria d’orquestra o grup de ball i Reggae per Xics com a millor gira d’artista o grup per públic infantil o familiar. Balkan Paradise Orchestra ha aconseguit el premi a la millor gira internacional i l’Andrea Motis ha estat guardonada com a millor gira d’artista o grup de jazz, música clàssica o música tradicional.

D’altra banda, els premis a les millors programacions musicals han recaigut per un costat, al Festival Jardins Pedralbes dintre de la categoria de festival i/o cicles de concerts, per La Nau com a espai musical o sala de concerts i la Festa Major de Lleida com millor programació de Festa Major.

Aquesta 20ª edició dels PREMIS ARC també han guardonat a l’Esteban Linés per tota una trajectòria professional dintre del periodisme musical mentre que el premi a artista o grup revelació ha generat un empat ocasionant que siguin dues formacions les guanyadores d’aquesta categoria, La Fúmiga i The Tyets.

Impulsar la professionalitat i competitivitat en el sector de la indústria musical del directe, crear complicitat entre el sector (artistes, professionals, empreses i entitats) i institucions públiques i contribuir a la descentralització i equiparació cultural del territori per garantir l’accés a la cultura a tota la societat catalana, són factors claus que han originat que aquests premis siguin diferents i hagin volgut aprofitar la força del seu 20è aniversari per celebrar-ho fora de la capital catalana per primer cop a la seva història.

En aquest cas ha estat Lleida la ciutat d’acollida dels premis i on ha tingut lloc la 1ª jornada de treball ProARC 2022 Lleida que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida. ProARC 2022 Lleida ha estat un punt de trobada entre els professionals i les empreses del sector amb els responsables tècnics i polítics de l’administració pública local i altres entitats com possibles patrocinadors on els diferents Ajuntaments han exposat les seves necessitats i el sector ha presentat les seves propostes amb la finalitat de potenciar la contractació artística a la província de Lleida, generar activitat econòmica en el territori i oportunitats de negoci pels artistes, les empreses del sector i tota la seva cadena de valor.

Els PREMIS ARC d’enguany han comptat amb un total de 43 nominats on el guanyador de cadascuna de les categories ha estat escollit mitjançant les votacions que han dut a terme els associats d’ARC.

RESUM DE GUANYADORS I GUANYADORES PREMIS ARC 2022:
MILLOR GIRA D’ARTISTA O GRUP PER A PÚBLIC INFANTIL O FAMILIAR

Reggae per Xics

MILLOR PROGRAMACIÓ D’ESPAI MUSICAL O SALA DE CONCERTS

La Nau

MILLOR GIRA INTERNACIONAL D’ARTISTA O GRUP

Balkan Paradise Orchestra

MILLOR PROGRAMACIÓ DE FESTA MAJOR

Festa Major de Lleida

MILLOR GIRA DE GRUP DE VERSIONS O TRIBUTS

Pelukass

MILLOR GIRA D’ORQUESTRA O GRUP DE BALL

La Principal de la Bisbal

MILLOR PROGRAMACIÓ DE FESTIVAL I/O CICLES DE CONCERTS

Festival Jardins Pedralbes

MILLOR GIRA D’ARTISTA O GRUP DE JAZZ, MÚSICA CLÀSSICA O MÚSICA TRADICIONAL

Andrea Motis

MILLOR PERIODISTA O PROGRAMA MUSICAL

Esteban Linés

MILLOR GIRA D’ARTISTA O GRUP D’AUTORIA PRÒPIA

La Pegatina

ARTISTA O GRUP REVELACIÓ

La Fúmiga

The Tyets