En el boom serièfil dels últims temps, és fàcil perdre’s entre el menjar ràpid que ens ofereix la televisió (americana sobretot). Però també tenim la sort de comptar amb creadors intel·ligents que aporten amb les seves obres reflexions sobre la vida moderna interessants i necessàries. Si no et conformes amb qualsevol cosa, has de seguir aquestes sèries.


Veep

Aquesta sàtira sobre la política americana ens posa a la pell d’una vicepresidenta dels Estats Units molt poc preparada per a la posició que ocupa. Darrere els riures s’amaga una mala llet infinita que vigila les accions de la política a ritme de sit-com. L’actriu Julia Louis-Dreyfus i la mateixa sèrie s’han fet un fart de recollir premis.

Luther

- Publicitat -

Va ser una de les primeres sèries britàniques criminalístiques modernes que ens va cridar l’atenció, i l’han seguit moltes altres. Oblideu-vos de CSI i altres drames pseudorreals. Luther és foscor i guions perfectes, amb un Idris Elba espectacular.

Carnivale

La gran sèrie de culte americana, amb nombrosos fans a tot el món reclamant el seu retorn. La puresa d’una producció milionària i les baixes audiències la van portar a la ruïna, però tan HBO com els seus seguidors sabien que els creadors de Carnivale havien tocat la tecla perfecta. L’eterna batalla del bé contra el mal amb una cuidada perspectiva històrica en ple Dust Bowl i uns personatges increïblement carismàtics.

Firefly

L’altra gran sèrie de culte americana, en aquest cas pels amants de ciència-ficció. La sèrie preferida de Sheldon Cooper només va durar 14 episodis però va tenir temps per remoure tot el gènere amb la seva atractiva barreja de gèneres (western, ciència-ficció, comèdia, drama…) i uns personatges carregats de dubtes existencials. Una delícia.

Battlestar Gallactica

És la sèrie friki per antonomàsia. A la gran majoria del públic l’atrauen les bones trames, l’acció trepidant i els personatges complexos, però si el paper que ho cobreix és ciència-ficció o dibuixos animats, ho acaba rebutjant. Sort que les ments privilegiades saben veure més enllà.

Louie

No rebrà cap tipus d’atenció mediàtica per la seva inusual trama, però si t’enganxes al seu humor, tota la resta de la comèdia televisiva et semblarà brossa. Louie és un humorista americà especialista en humor negre, que ha creat una sèrie on ell ho fa pràcticament tot i on es barregen monòlegs amb escenes quotidianes. Creativitat pura, humor per a experts.

Game of Thrones

Deixem a un costat per un moment la sang i el fetge i centrem-nos amb el que de veritat importa. La de Game of Thrones és una reflexió sobre el poder com poques hem vist en el mercat audiovisual. És tan bona que amb tota la fantasia que envolta la sèrie podem arribar a trobar paral·lelismes amb
situacions d’actualitat. Veieu els episodis dos cops, sisplau.

The Wire

Eterna sèrie que tothom diu que és molt bona però tothom deixa per quan tingui temps, per què és llarga. Passaran els anys i seguirà al podi. Té el millor realisme del documental i el carisma i acció que aporta la millor ficció. El món de la droga a Baltimore, des de tots els punts de vista possible, amb una producció i unes actuacions que van més enllà de la imaginació. Té un bon grapat d’escenes eternes.


The West Wing

L’admirat Aaron Sorkin va arribar al cim de la seva creativitat amb els guions d’aquesta genial sèrie sobre la política americana. L’equip que rodeja el president més poderós del món va arreglant els problemes que sorgeixen entre els passadissos de la casa més famosa del món. I tot plegat té una
qualitat insuperable, des de les actuacions a l’ambientació.

The Newsroom

El periodisme necessita gent intel·ligent per sobreviure, i aquesta sèrie sobre la redacció d’una televisió americana està feta per i per a ells. Ha rebut moltes dures crítiques, però no deixa de ser un
dels plats més deliciosos que s’han fet els últims anys. Tant necessària com atractiva.

Mad Men

Abandona la facultat de comunicació o els estudis de cine i dedica’t a veure Mad Men. La sèrie, que vull suposar que coneix tothom, té el mateix encant elegant i sofisticat que el millor whisky que beuen els seus protagonistes. I no hi ha ressaca l’endemà, només el saber que no has desaprofitat una
hora de la teva vida. Tot el contrari.

House of Cards

Sembla que els yankees es prenen seriosament això de tractar la política a les seves sèries. No sé si els seus polítics són tan bons com els guionistes de Veep, House of Cards o The West Wing, però de ben segur que inspiren algunes de les millors reflexions sobre com es vincula el poder amb la comunicació en la nostra societat. Genial.

Community

Això és droga pura, vigileu no us enganxeu. Una gran massa de fans reivindica dia sí i dia també la grandiosa Community, una sèrie completament diferent del que has vist fins ara. Homenatges constants a altres formes de la cultura popular i un humor per caure de la cadira, aquesta sèrie sobre els estrafolaris alumnes d’espanyol a una facultat americana és un must per a qualsevol universitari.

Girls

Té el toc indie que més agrada. Les millors noies miren Girls, i punt.

The Killing

Si t’agraden els temes policíacs i les investigacions criminals amb finals sorprenents, The Killing és el millor que pots trobar. Fuig de clichés i marca el ritme de les que han de venir, des de True Detective a Broadchurch.

The Pacific

Arribar a casa, sopar, i seure al sofà amb tota la gloriosa soledat del món. Amb els llums apagats, encendre un cigarro i omplir una copa. I posar-se un capítol de The Pacific i fixar-se en tots aquells detalls que no tothom capta i que la fan el serial més espectacular que s’ha fet mai. Realisme i la barbaritat de la guerra en el seu màxim esplendor, 10 episodis fascinants.


Six Feet Under

Diuen els amants dels bons guions que Six Feet Under té el millor final de totes les sèries de televisió. Per arribar a ell, s’han de passar 5 temporades plenes de la història d’una família propietària d’una empresa funerària. La mort i el sexe, els grans temes de la humanitat, com mai els has vist.

The Slap

Un home dóna una bufetada a un nen que no és seu en una barbacoa residencial. Què et sembla? A la gent llesta li agrada no quedar-se en el populisme i aprofundir en totes les visions d’un tema important per a les nostres societats: els valors familiars i humans. Aquesta sèrie ho fa, i només dura 8 episodis.

Transparent

Aquest regal és la millor sèrie de 2014 i és vital que la veieu al més aviat possible. Una família assumeix a poc a poc la transsexualitat del pare. Ambientació i música típica de les millors pelis indies per a una trama plena de reflexions incòmodes sobre la postmodernitat.

Halt and Catch Fire

Primer et perds i després et trobes. La trama d’aquesta sèrie sobre el món de la innovació dels ordinadors als anys 80 és atractiva no només per la nostàlgia que suscita sinó per què moltes de les seves reflexions són perfectament aplicables a la revolució digital que estem vivint. I té un parell d’actuacions que fan enveja.