Ram Jam van ser una formació de hard-rock que van començar l’any 1977 amb un disc de títol homònim, que incloïa la cançó Black Betty, el seu gran i únic èxit.

La cançó és fresca, addictiva i vibrant i amb la qual la banda va tenir un enorme impacte mediàtic.
Però el més curiós és que la cançó ni tan sols era original!

El guitarrista Bill Bartlett, va formar un grup anomenat Starstruck i durant l’estança al grup, va agafar una cançó de Leadbelly, anomenada Black Betty, que durava 59 segons, i la va arreglar, i va compondre la seva música, per gravar-la i editar-la a través del segell del grup, TruckStar Records. Llavors, vist l’èxit comercial, alguns productors li van recomanar crear un nou grup, i aquest va néixer sota el nom de Ram Jam. El primer que va fer va ser re-editar Black Betty, que es va convertir en un èxit rotund.

- Publicitat -

La polèmica va arribar quan la lletra de la cançó va ser acusada de racista, fet que va provocar que encara millorés més a les llistes de vendes, aconseguint un 18è lloc als Estats Units, entrant al top 10 al Regne Unit i Austràlia, mentre que el disc homònim també treia bons resultats de vendes.
El tema, a més va formar part posteriorment de la banda sonora de Blow, dirigida per Ted Demme.

La carrera de la banda però no va continuar massa bé, ja que un any després Bartlett va abandonar el grup, i va ser substituït per Jimmy Santoro i tot i que el disc va ser ben acollit, no van aconseguir continuar amb la seva carrera. Anys més tard van editar un disc doble de grans èxits.