
Del 30 d’octubre al 2 de novembre, el Baix Empordà es convertirà en l’escenari d’una nova experiència cultural que fusiona art, natura i tradició: el Festival Brots. Impulsat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí i dirigit per Montse Faura, el certamen neix com un homenatge a la pagesia, a la terra i a la creació contemporània, amb l’oli d’oliva com a símbol de vida, saviesa i continuïtat.
“Brots vol ser un espai d’escolta, diàleg i intercanvi entre artistes, pagesos i públic. Un lloc on la cultura germina del territori i torna a ell transformada en experiència compartida”, explica Faura.
Amb un 99% d’artistes, artesans i productors de l’Empordà, Brots aposta per un model Km 0 que reivindica el talent i la creativitat locals. El festival vol construir ponts entre tradició i contemporaneïtat, oferint una nova mirada al territori on la cultura, la terra i la gent es retroben.
L’oli, fil conductor i símbol vital
L’oli vertebra aquesta primera edició, convertint-se en metàfora d’unió entre matèria i gest, fruit i cultura, memòria i futur. Tal com assenyala Martí Sabrià, assessor gastronòmic del festival, “l’oli és més que un producte: és un llenguatge comú. Forma part del nostre patrimoni immaterial i del nostre paisatge emocional”.
Una programació que recorre l’Empordà
El festival s’inaugurarà el 30 d’octubre a Torroella de Montgrí, amb una vetllada sensorial a l’Espai Ter. El cineasta Pol Roig i l’artista visual Martina Rogers presentaran una peça audiovisual inspirada en les oliveres mil·lenàries, amb la veu de la poeta Maria Callís. A l’interior, la pianista Emma Stratton interpretarà obres de Bach, Mendelssohn, Prokófiev i Granados, en una escenografia de Tramats feta amb fibres vegetals i 450 quilos d’olives. La vetllada acabarà amb una degustació d’El Ginjoler i Giropoma Costa Brava.
L’endemà, 31 d’octubre, Bellcaire d’Empordà acollirà el concert de Clara Peya a la Capella del Castell, amb el projecte Piano solo & electrònica, seguit d’un tast de coca d’oli dolça amb xocolata elaborada pel restaurant Es Portal.
L’1 de novembre, Brots esdevindrà itinerant amb el tourBrots, un recorregut per pobles del Baix Empordà —Fonteta, Peratallada, Fontclara, Sant Iscle d’Empordà i Fonolleres— amb propostes que combinen art, paisatge i vida local. Hi participaran artistes com Fina Miralles, Marta Rius, Carles Marigó, Mar Serinyà, la Cia. Ortiga, Cobos Mika i Pol Batlle, entre molts altres.
En paral·lel, La Bisbal d’Empordà acollirà la performance ceràmica de 24 hores Fang era Fang, del ceramista Marcos Pacheco, una acció poètica que transforma el fang i el temps en matèria viva.
El 2 de novembre, Monells serà l’escenari de la cloenda amb una jornada festiva que inclourà concerts, gastronomia i convivència. La coral La Figueral, dirigida per Rusó Sala amb Anna Ferrer i Judit Neddermann, donarà el tret de sortida, seguida de The Gramophone All Stars Big Band, Brots en Bossa, The Swing Lyons i Gili-Romaní Hot Jazz Cats. També hi haurà un espai de sobretaula amb Carles Sanjosé (Sanjosex) i Adrià Pujol, i una sessió final de DJ Thisorder.
Una cultura que arrela i floreix
Brots neix amb la voluntat de reivindicar la cultura com a espai d’arrelament i comunitat, i de reconnectar l’art amb la terra. “A l’Empordà, la terra parla, i els artistes només hem d’aprendre a escoltar-la”, conclou Montse Faura.
Amb aquesta primera edició, Brots aspira a consolidar-se com una cita imprescindible del calendari cultural de tardor, una proposta que fa florir la cultura allà on arrela la vida.