Foto: Toni Villen

L’Associació de Sales i Concerts de Catalunya informa que l’Ajuntament de Barcelona ha ordenat precintar la sala Bóveda, una de les poques on es programa música rock en directe. La data de compliment del precinte data pel proper 26 de novembre.

Aquest ha estat originat per la denúncia per sorolls de la nova propietat d’un local d’ús comercial i oficines d’un edifici proper, situat al carrer Ramon Turró, que presumptament ha efectuat un canvi d’ús urbanístic sense la preceptiva autorització urbanística. Consta que al local s’està exercint l’activitat d’ús residencial sense que consti cap cèdula d’habitabilitat, i que s’està utilitzant com a lloguer temporal d’habitacions numerades, amb zones comunes, trànsit constant de llogaters i sense que cap d’aquests canvis hagin estat ni notificats ni consensuats amb la resta de veïns de l’edifici. Els veïns conviuen amb la sala de concerts des de l’any 1992 sense cap incidència, tal com ells mateixos han reflectit en un document signat on declaren no tenir molèsties derivades de l’activitat de la sala.

Les mesures sonomètriques fetes fins ara – tot i la negativa del propietari del nou habitatge a deixar entrar als tècnics per fer les sonometries, i que després de diversos requeriments per burofax ha acceptat que es produeixin – reflecteix que en horari de concert (amb horari de tarda i que acaben habitualment a les 23:00h), es produeixen pics provocats per la bateria que superen els límits establerts per la normativa tot i l’actuació del limitador i, que, evidentment mai havien ocasionat cap molèstia perquè era totalment compatible amb l’activitat i l’horari comercial d’un local d’oficines. En canvi, pel que fa a l’activitat amb música gravada, que es pot allargar fins a les 6:00h, es compleix totalment la normativa de medi ambient, ja que el limitador actua sobre tota la música que es genera a través dels equips de so.

- Publicitat -

La propietat de la sala està intentant mantenir l’obertura de la sala renunciant provisionalment a l’activitat de concerts i de música en directe amb una declaració responsable en la qual es comprometen a no fer més concerts. D’aquesta manera eviten el tancament total de la sala, amb la conseqüent pèrdua de llocs de treball i activitat econòmica i, alhora, ha presentat una denúncia al Districte per l’assetjament que estan patint per un particular que està exercint una activitat especulativa que no està permesa i que, a més, no s’ajusta a la llicència.

Comunicat ASACC

Des de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, tornem a denunciar el fet que aquest tipus de situacions es puguin produir. Que la denúncia d’una sola persona nouvinguda a un barri on, com en aquest cas, des de l’any 1992 hi ha una activitat cultural amb una programació musical estable amb bandes locals i internacionals on es realitzen més de 100 concerts anuals i on mai ha produït molèsties amb el seu entorn, es vegi obligada a tancar i a cancel·lar més de 70 concerts ja programats pel compliment estricte d’una normativa de medi ambient sense tenir en compte que aquest incompliment ve derivat d’un canvi d’ús urbanístic presumptament no autoritzat i on no es tenen en compte les activitats preexistents ni l’aportació cultural que les sales de concerts fan a la ciutat.

És especialment sagnant que, en aquest cas, la cultura es vegi amenaçada per l’especulació immobiliària, la gentrificació i l’incompliment sistemàtic de les ordenances pel que fa a l’ús dels habitatges com a lloguers d’habitacions temporals.

Esperem que la denúncia presentada per la sala aturi l’activitat realment no conforme d’habitatge, que no s’hagi de precintar totalment la sala i es pugui continuar amb l’activitat nocturna. També esperem que ben aviat es pugui arribar a un acord per recuperar la programació de concerts de l’espai, i que, des de l’administració es prenguin les mesures oportunes per evitar aquest tipus de situacions que no fan més que incidir en la precarietat del sector i en la pèrdua de l’activitat cultural i musical de la ciutat.