Marc Grau va ser un dels músics més influents de l’època daurada del rock català. És per això, que ahir, en commemoració del 25è aniversari de la seva mort, es van reunir a la sala Razzmatazz els referents més importants d’aquella fornada de músics. Aquesta ha estat la tercera edició del concert solidari, que destina tot el recapte a la recerca contra el càncer de l’IDIBAPS, un projecte organitzat per la família del músic en col·laboració amb l’Hospital Clínic de Barcelona.

En un concert emotiu, amb una forta presència de la família del productor i de tots els seus amics, es van reunir des de Quimi Portet fins a Alfred Garcia. Passant, és clar, per Lax’n’Busto, Els Pets, Umpah-Pah i Gerard Quintana, entre molts d’altres.

Tots els músics van dedicar paraules d’afecte al músic mentre cantaven un parell dels seus temes més coneguts o en els que Marc Grau hi havia tingut un paper important; com a guitarrista, productor o compositor.

- Publicitat -

El concert el va iniciar Marc Grau Jr., el fill del compositor i un dels protagonistes de la nit, amb unes paraules d’agraïment i emoció i tocant dues de les seves peces. El següent va ser Alfred Garcia, qualificat “d’infiltrat” per la presentadora de la nit, neboda de Marc Grau, que va tocar dues de les seves cançons catalanes: “Crema la nit” i “Els Teus Ulls”. Després de l’actuació de The Hornets, va tornar a sortir a l’escenari Marc Grau Jr., aquest cop amb Instrumental Grup, un grup de versions de les cançons que el seu pare va publicar el 1998 i mai va poder arribar a tocar en directe.

Arribat aquest punt de la nit, començaven els retrobaments dalt l’escenari. Umpah-pah va connectar amb el públic amb dues de les seves cançons més conegudes, però sense el cantant Adrià Puntí. El guitarrista, Jordi Gimbernat, que va cantar la primera cançó, va explicar que feia 28 anys que no pujaven a dalt d’un escenari a cantar les seves cançons. La següent cançó del conjunt gironí va sortir a cantar-la Gerard Quintana, amb una aparició espontània de Pemi Fortuny i Lluís Gavaldà a la tornada. No va quedar dubte de que la festa estava assegurada escoltant “La Cachimba i Els Rostolls d’Angelina”, a la veu de Gerard Quintana i amb el públic dividit corejant per una banda “fum verd fosc anem fumant” i per l’altra “anem fumant tots dos”.

Després va ser el moment de les actuacions de Joan Masdéu i de Quimi Portet, que amb el seu carisma habitual va interpretar “Tinc una bèstia dintre meu” i “Flors i violes”. El cantant va entrar a l’escenari amb un discurs emotiu, explicant que “va ser molt amic del Marc, que van compartir furgonetes, “hotelutxos”, “hotelassus”, bolos grans, bolos petits…” i va acabar afirmant que era “un honor ser aquí, un honor recordar-lo, i un honor per ser al costat dels músics que va produir ell i que van ser els seus amics, per estar amb la seva família i sobretot perquè la recaptació va per la lluita contra el càncer”.

El van seguir Pemi Fortuny i Pemi Rovirosa, cantant i guitarrista de Lax’n’Busto, acompanyats de Marc Grau Jr. i la seva banda. Van arrencar amb “La meva terra és el mar”, que va emocionar a tota la sala i van acabar amb la festiva “Miami Beach”. El següent en pujar a l’escenari va ser Gerard Quintana tocant la fibra i fent cantar al públic amb “Podré tornar enrere” i “L’Empordà”.

Van tancar la nit Els Pets, que van qualificar l’experiència de “religiosa” ja que el concert el va permetre “retrobar-se amb companys de viatge que feia anys que no veien”.