La Sala Barts de Barcelona va acollir ahir la XIV edició dels premis ARC. Enguany, l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya, celebrava, a més, els seus 40 anys d’existència. L’acte va reunir la Indústria musical del directe i els grups més influents del país. L’humorista d’Osona, en Peyu, va ser l’encarregat de conduir una gala reivindicativa, plena de missatges crítics amb les polítiques impositives en cultura.
Manel va donar el tret de sortida amb la presentació de “Jo competeixo”. Els Catarres va tocar “En peu de guerra” i Animal va escollir el primer single del seu disc, “Només amb tu”, per sortir a l’escenari. També Love of Lesbian i Sopa de Cabra van posar música a les dues hores de gala. Tota una declaració d’intencions. I és que els premis més celebrats se’ls van emportar aquests grups: Animal amb el guardó a “Artista revelació”, Love of Lesbian amb “Millor gira internacional d’artista o grup català” i Manel per a la “Millor gira per festivals”. En teatres i auditoris, el premi a la millor gira va ser per a Sopa de Cabra i en sales de Catalunya, Els Catarres van imposar-se a Ebri Knight, Joan Miquel Oliver i Ramon Miravet.
En l’acte, que va servir de lloc de trobada per a tots els actors de la música catalana, també es va premiar amb “Grups de temes propis” a Oques Grasses, a Molas-Batalla amb el “Premi trajectòria professional” entregat per Lluis Llach i a Emili Llobet amb el “Premi a la dedicació Professionals”. En la categoria de Premis Generals, l’Atlàntida de Vic va emportar-se a la capital d’Osona el guardó a “Millor programació de teatre” mentre que la “Millor programació de Festa Major” va acabar en mans de l’Ajuntament de Terrassa. El guardó per a la programació en sales de concerts va quedar-se a casa, a la Sala Barts.
ARC va voler premiar el programa “Àrtic” de BTV, una de les poques emissions en prime time dedicades a la cultura catalana i impulsora d’actuacions en directe en televisió. El director dels Premis, Xavi Pascual, va pronunciar un discurs en què afirmava que si bé “sense músics no hi ha música”, “sense mànagers, promotors i representants, no hi hauria indústria del directe”. El president d’ARC, Jordi Gratacós, va llençar un missatge d’optimisme per als professionals de l’àmbit recordant que “gràcies al Pla Integral de la Música i a la creació de l’Acadèmia Catalana de la Música” la professió viu un moment de transició que pot convertir-se en una oportunitat per a “estructurar el sector de manera definitiva”.